Uitblinker in Oranje: Jan Hoekstra

MEPPEN/ HOOGEZAND - ‘Hoekstra redt punt voor Onder 20 in Duitsland’ kopt OnsOranje, hét kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans’. Onderwerp is de 20-jarige Jan Hoekstra uit Hoogezand.

Door Marc Jansen

Amper 2 uur daarvoor behoedt Jan, debuterend in Oranje, zijn team voor een nederlaag tegen Duitsland. Met nog 2 minuten op de klok bestraft de Italiaanse scheidsrechter Rosario Abisso een kleine overtreding van Owen Wijndal (AZ) in het 16-metergebied: strafschop.

Terwijl het klatschen aanzwelt, neemt Salih Özcan, de uitstekende aanvoerder van de Duitsers, plaats achter de bal. Hij neemt een aanloop en schiet de bal laag in de (voor hem) rechterhoek.

Jan gaat vol voor de (voor hem) linkerhoek en keert de ‘pingel’. “Ik had met keeperstrainer Jelle ten Rouwelaar videobeelden bekeken.”, verklaart hij na afloop, wachtend op de spelersbus, de keuze voor de (goede) hoek. De brede lach lijkt op zijn gezicht gebeiteld. “Prachtig om zo te mogen debuteren.”

Baas in de 16

Dat Jan in de Hänsch-Arena van SV Meppen zijn debuut maakt, is niet te zien. Hoewel de Duitsers in het eerste kwart van de wedstrijd overal op het veld sneller, creatiever en vaster zijn dan de Nederlanders, moeten ze in het strafschopgebied hun meerdere erkennen in die 2 meter lange goalie uit Hoogezand.

De 2de keeper van FC Groningen is ‘de baas in de 16’, pakte elke hoge bal, is attent, voetbalt prima mee en straalt uit: ‘laat maar, ik pak hem wel’.

Slechts 1 maal moet hij vissen. In de 21ste minuut, als spits Kaj Sierhuis (de Ajacied die 2 minuten later ook voor de 1-1 tekent) er bij een lage corner niet goed uitziet, schiet Florian Baak de bal van dichtbij in het dak van het doel. Jan treft hierbij geen enkele blaam.

Hoogezandster blinkt uit

De Hoogezandster die zijn wedstrijden met Jong FC Groningen in de 3de divisie speelt, blinkt uit in een team met spelers met de nodige eredivisie- en zelfs wat Champions League-ervaring (Dani de Wit; Ajax).

Onder toeziend oog van zijn apetrotse keeperstrainers Bas Roorda (sinds 1,5 jaar) en John van Rotterdam (5 jaar in de opleiding van FC Groningen), FC Groningens technisch manager Ron Jan, tal van scouts en zaakwaarnemers uit binnen- en buitenland, en ruim 2500 andere belangstellenden.

Of hij dinsdag, als Onder 20 in Katwijk tegen Polen speelt, opnieuw het doel verdedigt, weet hij kort na de wedstrijd nog niet. “Maar de trainer (Bert Konterman; red) heeft gezegd dat we beide keren met het sterkste team spelen”, zegt hij, nog steeds met een lach van oor tot oor.