Midden-Groningen start met bezorging paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen

HOOGEZAND - De gemeente Midden-Groningen start maandag 8 oktober met het bezorgen van paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen.

De aanvrager kan het reisdocument door heel Nederland laten bezorgen, waar hij of zij het persoonlijk in ontvangst kan nemen.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: “Met deze nieuwe service zet Midden-Groningen een volgende stap om onze inwoners zoveel mogelijk tegemoet te komen.”

Bewoners hoeven vanaf maandag dus nog maar 1 keer naar het gemeentehuis te komen bij de aanvraag van een nieuw paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs.

Zij kunnen bij de aanvraag aangeven of ze het nieuw paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs thuisbezorgd willen hebben of ophalen.

Paspoorten en identiteitskaarten

De paspoorten en identiteitskaarten kunnen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 uur en 22.00 uur en zaterdag tussen 08.00 uur en 18.00 uur op elk adres in Nederland bezorgd worden, behalve op de Waddeneilanden en Schiphol.

Belangrijke voorwaarde is wel dat de aanvrager het document persoonlijk in ontvangst neemt. Dit is nodig om te kunnen controleren dat het document aan de juiste persoon wordt uitgereikt.

Rijbewijzen

Hetzelfde geldt voor de rijbewijzen. Deze worden bezorgd van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur. Dit kan alleen op werkdagen omdat een medewerker van de gemeente gelijktijdig met de bezorging van het rijbewijs, de overdracht in de computer moet invoeren.

Tot en met 31 december gratis

De gemeente Midden-Groningen vraagt normaal gesproken een bijdrage van € 4,95 in de bezorgkosten. Om deze kosten te mogen berekenen, is een nieuwe legesverordening nodig. Deze gaat pas 1 januari 2019 in.

Om toch een stap in de verbetering van de dienstverlening te kunnen zetten, is besloten om wel al in oktober te starten. Dit betekent dat de bezorging tot en met 31 december 2018 gratis is voor de aanvrager.

Veiligheid

De gemeente besteedt de bezorging van de documenten uit aan Dynasure, een bedrijf dat gecertificeerd is om dit werk te doen. Zodra het document klaar is, wordt dit in het gemeentehuis gecontroleerd en verpakt in een veiligheidsetui.

De veiligheidsetuis gaan in speciale brand- en kraakveilige koffers naar Dynasure. Daar worden de documenten in een kluis opgeborgen tot het moment van bezorging.

De burger ziet via de online portal wie de bezorger is. Bij aankomst legitimeert de bezorger zich met de identiteitsbadge. Ook controleert de bezorger of de foto in het reisdocument overeenkomt met de persoon die het reisdocument in ontvangst neemt.

Duurzaam

De bezorgdienst Dynasure voert alle bezorgingen CO2 neutraal uit. Naast bezorging met elektrische auto’s, worden voor elke 150 ‘diesel-bezorgingen’ 2 bomen geplant; 1 boom in Nederland en 1 boom in een van de buitenlandse bosprojecten waar de bomen meer CO2 opnemen.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: “Op deze manier dragen wij ook weer een steentje bij aan het duurzamer uitvoeren van onze dienstverlening.”