Informatiebijeenkomst in De Kimme over aanleg glasvezel

ZUIDLAREN - Stichting Drents Glasvezel Collectief (DGC) en Glasvezel buitenaf houden de komende weken 10 informatiebijeenkomsten in Noordoost-Drenthe. Donderdag 18 oktober (19.30 - 21.30 uur) vindt zo’n bijeenkomst plaats in Theater De Kimme in Zuidlaren.

In Stichting Drents Glasvezel Collectief (DGC) werken meer dan 40 dorpen, kernen en buitengebieden in de gemeenten Tynaarlo, Aa en Hunze en Assen samen. Haar ambitie? Tegen een concurrerende prijs de aanleg van glasvezel realiseren in heel Noordoost-Drenthe, in de dorpen en het bijbehorend buitengebied.

De aanleg van glasvezel is echter kostbaar en vraagt een professionele aanpak. DGC kan en wil dit niet zelf realiseren. Omdat glasvezel niet als nutsvoorziening wordt beschouwd, mogen gemeenten en provincie de aanleg evenmin zelf realiseren.

Daarom heeft DGC, in overleg met provincie en gemeenten, samenwerking gezocht en zijn met Glasvezel buitenaf afspraken gemaakt over de aanleg van het netwerk.

Voor het beheer van het netwerk werken zij samen met de lokale netwerkbeheerder RE-NET, onderdeel van RENDO groep.

Minimaal 45% moet meedoen

De voorwaarde om te kunnen starten met de aanleg is dat minimaal 45% van de huishoudens meedoet. Dat betekent dat ze een glasvezelabonnement bij 1 van de minimaal 5 deelnemende dienstenaanbieders (providers) moeten afsluiten. De aanbieders zijn Caiway, Cbizz, Delta, Fiber en Helden van Nu.

Naast een abonnement bij een dienstaanbieder betalen de bewoners een vastrechtvergoeding van € 7,50 per maand of 1-malig 1000 euro.

Informatiebijeenkomsten

In de 10 informatiebijeenkomsten wordt alles over de planning, aanleg, de voorwaarden en kosten uitgelicht. Inwoners worden persoonlijk uitgenodigd.