Ravotten als vroeger op Jongenseiland

HOOGEZAND - Een nieuwe generatie kinderen kan herinneringen maken op het Jongenseiland in Hoogezand, gelegen tussen de sportcomplexen van FVV en De Stirum. Dit dankzij Martina Hoogerhuis.

Door Marc Jansen

De 37-jarige Martina is geboren en getogen in de Julianastraat in Hoogezand. Ze bewaart warme herinneringen aan haar jeugd daar. Mede dankzij het Jongenseiland, een open plek met voetbalveldje, bosrand, crossbaan en water rondom, achter de bebouwing (van de oneven kant) van de Julianastraat . Ze bracht er menig uurtje door.

“Het Jongenseiland bestaat, voor zover ik weet, 47 jaar”, vertelt ze. “Ooit was het land eigendom van een boer. Maar het was de plek van zijn zoons. Een plek om te ouwehoeren, te ravotten. Die boer heeft het land uiteindelijk gedoneerd aan de gemeente. Onder de voorwaarde dat het altijd een speelplek voor de jeugd zou blijven.”

Verwaarloosde indruk

Martina verliet het ouderlijk huis toen ze 18 was. Daarmee vertrok ze ook uit de Julianastraat . 10 jaar geleden echter keerde ze terug. Met haar man Remco betrok ze een woning 6 voordeuren van haar ouders.

“Toen we zelf kinderen kregen (Alex is inmiddels 9, Niels 4; red.) viel ons op dat het Jongenseiland een wat verwaarloosde indruk maakte”, zegt Martina. “Het gras werd slechts heel af en toe gemaaid, de bosranden waren helemaal dichtgegroeid en we zagen er ook bijna geen kinderen meer spelen.”

Ze signaleerde tevens dat kinderen in de Julianastraat op zichzelf aangewezen waren. “We hebben hier diepe tuinen. Daar kunnen de kinderen fijn spelen. Maar daarmee vind je geen aansluiting met de kinderen in de buurt - de kinderen gaan allemaal naar verschillende scholen. Op straat spelen kan ook niet. Het is hier officieel een 30-kilometerzone, maar daar lijkt niemand zich aan te houden. Bovendien heeft deze kant van de straat (de even kant; red.) geen stoep. Ook is nergens in de buurt een speeltuintje.”

Lidl helpt lokaal

Maar toen, in juni 2017, was daar de actie ‘Lidl helpt lokaal’, waarbij ieder Lidl-filiaal 1000 euro beschikbaar stelde voor een goed initiatief in de buurt. Martina: “Ik besloot een idee in te sturen voor het Jongenseiland. Met de gedachte dat niet geschoten altijd mis is. Maar ik won!”

Iin september 2017 kreeg ze een cheque van 1000 euro van Lidl Sappemeer. “En dan, hè? Hoe verder?”, gaat Martina terug in de tijd. Ze wendde zich tot Annemiek Werkman en Harma Borgman, iniatiefnemers van enkele Burendag-activiteiten in de Julianastraat. “Zij verwezen me door naar Jordy Hovingh, gebiedsregisseur van de gemeente Midden-Groningen. Hij was meteen enthousiast.”

Omdat Martina van plan was van het Jongenseiland weer een avontuurlijke, natuurlijke speelplek te maken, stelde Hovingh voor Stichting Beleveniscollectief uit Hellum bij haar plan te betrekken. Dit collectief wordt gevormd door een groep kunstenaars die ‘door samenwerking bredere projecten op het gebied van omgevingsvormgeving realiseren’. “Ze hebben onder meer Speelbos Vos & Bos in Sappemeer helpen ontwikkelen”, weet Martina.

In een vergadering met Hovingh, Ger de Wilde van het Beleveniscollectief en Domeinbeheerder Groen George Kievitsbosch van de gemeente Midden-Groningen mocht Martina ideeën spuien. Dit resulteerde in een plan dat het beschikbare budget ruim overschreed. “Ik wilde heel graag een bord met de naam Jongenseiland bij de ingang (tegenover Julianastraat 112; red.). Daarmee was de 1000 euro al op. Maar gelukkig heeft de gemeente er 4000 euro bijgedaan, vanuit het wijkbudget. Daardoor hadden we ineens 5000 euro te besteden.”

Voor alle leeftijden

Omdat Martina eraan hechtte dat alle leeftijden zich thuis zouden voelen op het Jongenseiland, hehelsde het definitieve plan verschillende onderdelen. “Een aantal onderdelen is al gerealiseerd. Dat hebben we 26 mei gedaan. Met steun van zeker 20 tot 25 buurtbewoners, die we op Facebook en met een flyer hadden opgeroepen te helpen”, zegt Martina.

“Om de kleintjes vertier te bieden is een piratenschip gebouwd. Kinderen kunnen hierin naar hartelust klauteren en doen. Verder is op 1 van de hoeken een vissteiger, of eigenlijk een visbank, gemaakt. Deze is voor alle leeftijden. Daarnaast hebben we de wandelpaden opgeknapt, zijn de bosranden uitgedund en wordt het gras weer regelmatig gemaaid.”

Zaterdag 6 oktober wordt nog een hindernisbaan aangelegd. “Hiervoor worden bomen gebruikt die het Beleveniscollectief in het bos van het Jongenseiland rooit”, weet Martina. “Verder wordt de crossbaan in ere hersteld. Daarvoor wordt 6 oktober schelpenzand aangebracht.”

Helpende handjes zijn dan welkom. “Vanaf 09.00 uur, als het goed is”, zegt Martina, die tussen de bedrijven door ook nog even het pad vanaf het nieuwe bord naar de open plek in het ‘bos’ onder handen nam. Met (door de gemeente gesponsord) betonverf werden onder meer een hinkelpad, een verspring-baan en ‘een soort Twister’ op het pad aangebracht. “Zodat dat pad een wat andere, vrolijker aanblik heeft. En er komt ook nog een buis door de wal tussen het voetbalveldje en het grasveld. Voor de kleinste kinderen.”

Verbinding

Al met al is het Jongenseiland weer een plek met minstens zo veel allure als toen Martina jong was. “Ik hoop, en dat merk ik nu al, dat het weer een plek wordt waar kinderen, maar ook volwassenen, elkaar kunnen ontmoeten. Een plek die voor verbinding zorgt”, zegt ze, om ook nog even in te gaan op de naam Jongenseiland.

“Daar is wel wat discussie over geweest. Het is ook niet echt een genderneutrale naam, of zo. Maar we hebben besloten de naam die al 47 jaar bestaat te handhaven. Omdat je die naam toch niet meer uit ons systeem krijgt. Het is gewoon het Jongenseiland. Maar uiteraard zijn ook meisjes er welkom.”