Pilot met robotmaaiers bij ZNC

ZUIDBROEK - De gemeente Midden-Groningen start een proef waarbij robotmaaiers de sportvelden van voetbalvereniging ZNC in Zuidbroek onderhoudt. De 2 maanden durende pilot wordt vrijdag om 11.00 uur afgetrapt door wethouder Erik Drenth.

Bij het onderhoud van sportvelden komt veel kijken. “Wij hebben ons als gemeente Midden-Groningen gecommitteerd aan de Green Deal 2020 voor sportvelden. Dit houdt onder meer in dat in 2020 geen gewasbeschermingsmiddelen meer worden gebruikt”, weet Erik Drenth.

“Ook geven we de voorkeur aan elektrisch gereedschap boven grasmaaiers met een brandstofmotor.”

“Daarnaast wordt het steeds belangrijker om het veld zo lang mogelijk te kunnen gebruiken. In de herfst is het voetbalseizoen bijvoorbeeld pas net op gang, maar wordt het vaak al lastig om te maaien. Door het vele vocht in de grasmat kunnen zwaardere zitmaaiers sporen in het veld trekken.”

“En tenslotte is voor veel gemeenten en sportverenigingen het veldonderhoud de belangrijkste kostenpost die zwaar op de begroting drukt.”

Robotmaaiers

In de pilot die de gemeente Midden-Groningen in samenwerking met Husqvarna start, komt een oplossing voor deze 4 uitdagingen samen. Robotmaaiers gaan volledig zelfstandig zorgen voor een optimale grasmat.

De Automower zorgt voor een bijzonder hechte grasmat, die onkruid veel minder ruimte geeft, waardoor bestrijdingsmiddelen niet meer gebruikt hoeven te worden.

Daarnaast is een robotmaaier veel lichter dan een zitmaaier met bestuurder, zodat deze ook over een natte grasmat nog tot diep in het seizoen kan blijven maaien, zonder sporen in de grasmat.

En tenslotte werkt de Automower op termijn kostenbeparend, doordat de grasspecialist zelf geen uren per week op de maaier hoeft door te brengen.

Bij soortgelijke toepassingen van de Automower op sportvelden in binnen- en buitenland werden goede resultaten geboekt. Medio december wordt de pilot geëvalueerd.