Inteview met 7 KM-bedenker Albert van Kasteel: ‘Ik ga genieten van de route, de toeschouwers en de deelnemers!’

HOOGEZAND - Als iemand nauw betrokken is bij de 7 KM van Martenshoek, dan is het Albert van Kasteel wel. Hoewel hij zelf pas voor de 2de keer meedoet is hij verweven met het evenement.

Door Jessica Koning

“Ik heb het ooit bedacht”, lacht Van Kasteel wanneer ik informeer naar zijn betrokkenheid bij het evenement. De inmiddels 61-jarige fysiotherapeut uit Hoogezand liep al jaren de 4Mijl van Groningen en behandelde daar eveneens blessures van deelnemers.

Een vriend bracht Van Kasteel op het idee zijn eigen hardloopevenement in Hoogezand te organiseren. Het idee was geboren en er werd contact gelegd met Huis voor de Sport en Winkeliersvereniging Martenshoek (WiMa).

“En samen hebben we de 7KM van Martenshoek opgetuigd. Wat werd het een succes! Met een paar honderd deelnemers vond de eerste editie 2 weken voor de 4Mijl plaats. Het was ontzettend gezellig en voor herhaling vatbaar.”

Hét sportevenement van Hoogezand

En die herhaling, die kwam er. Samen met de WiMa bouwde Van Kasteel het evenement steeds verder uit. De aanmeldingen bleven elk jaar groeien en de 7 KM van Martenshoek groeide uit naar hét sportevenement van Hoogezand. Vele verenigingen, organisaties en instanties spanden zich ieder jaar opnieuw in om het evenement steeds verder te professionaliseren.

“En dat lukte prima. De veiligheid moest worden gewaarborgd, er kwamen shirts, sponsoren, prijzen, een bedrijvenloop, een ouder-kindloop, clinics, een markt en noem het maar op. Maar het werd voor mij te groot om de kar te blijven trekken, dus moest ik het loslaten. En dat was wel lastig, want ik bemoei me graag met alles.”

Toch zette Van Kasteel zijn beslissing door en gingen partijen zoals de WiMa verder met het evenement. En met succes, want komend weekend verschijnen ruim 1000 deelnemers aan de start van de 7 KM, het evenement dat ieder jaar opnieuw een groot feest is.

Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer

Voor Albert van Kasteel was de timing goed. Tijd voor gemis van ‘zijn evenement’ was er niet. Zo bedacht de fysiotherapeut namelijk ook het concept van het Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer, een complex waarin diverse zorgverleners gevestigd zijn en hierdoor nauw kunnen samenwerken.

Na 14 jaren van uitzoeken, regelen en voorbereiden is het centrum in juli van dit jaar geopend. “Het is nog mooier geworden dan ik had durven dromen. 6000 vierkante meter, gecentreerde zorg in een energiezuinig pand. Omdat we hier ook een röntgenafdeling hebben, kunnen we hier veel meer zelf doen.”

Fanatiek sporter

Van Kasteel is nog altijd een fanatiek sporter. Zo gaat hij komend weekend zelf voor 2de keer meedoen aan de 7 KM van Martenshoek. “Maar voor de fun! Ik kom zoveel bekenden tegen dus het is gezelligheid ten top. Ik ga genieten van de prachtige route door het park, alle mensen langs de kant, de deelnemers en de geweldige organisatie. Want ik vind het heel mooi dat de continuïteit gewaarborgd is, echt fantastisch!”

En wie weet kunnen hardloopliefhebbers in Hoogezand en omstreken over een poosje wel genieten van bijvoorbeeld een Urban Trail, een run dwars door gebouwen. “Ja dat lijkt me wel mooi om zoiets nog op poten te zetten”, besluit Van Kasteel met een twinkel in zijn ogen.

Veel meer over de Essity 7 KM van Martenshoek in de speciale bijlage in de papieren versie (én de e-paper) van de HS-krant.