Essity 7 KM van Martenshoek: 71-jarige Garmt Borgman opnieuw aan de start

HOOGEZAND - In Hoogezand staat zondag 30 september de 14de editie van de Essity 7 KM van Martenshoek geprogrammeerd. Binnen het hardloopevenement worden meerdere categorieën onderscheiden: G-loop, ouder- en kindloop, jeugdloop in teamverband, ladies run en de 7-kilometerloop voor recreanten en teams. Een van de oudste deelnemers is de 71-jarige Garmt Borgman uit Hoogezand.

Door Jessica Koning

Garmt Borgman loopt mee in de categorie 60plus, komend weekend voor de 11 keer. De vorige 10 keer? Die won hij, in zijn eigen categorie welteverstaan.

Voor Borgman is hardlopen zijn lust en zijn leven, hoewel dat niet altijd zo was. Hij begon er ooit met frisse tegenzin mee; in de strijd tegen overgewicht. “Ik liep van lantaarnpaal naar lantaarnpaal”, zegt Borgman.

Hij ging stuk in het begin, nu 32 jaar geleden, maar hoewel hij ermee wilde kappen, zette hij door. Hij verloor zo’n 20 kilo, kweekte een flinke spiermassa en een boel conditie.

“Ik ben hard gaan trainen en heb aan veel hardloopevenementen meegedaan. Zo ook aan verschillende marathons. De laatste keren waren in Berlijn en Amsterdam. Maar vooral die laatste viel zwaar en misschien heb ik ook wel niet op de goede manier getraind. Ik heb in ieder geval besloten dat ik de marathons niet meer ga lopen.”

4 keer trainen per week

Met 4 keer trainen per week en een eigen mini-sportschool in zijn schuur is Garmt nog altijd topfit. Hij traint het liefst met muziek aan. Met op de achtergrond de klanken van oude rock ’n roll tot werk van The Beatles en zijn favoriet Buddy Holly stoomt hij zich klaar voor de 7KM van Martenshoek.

“Het is een evenement dat ik niet zou willen missen. Het is één groot feest met een fantastisch mooie route door het park.”

In Borgmans categorie starten 22 deelnemers waarvan hij samen met Jan Posthumus de enige 70-plusser is. “Er zijn al veel gestopt maar ik ben er nog niet klaar mee. Ik ben ook blij om op deze manier oud te kunnen worden. Ik tref nog wel eens kameraden waar ik vroeger mee op stap ging en sommige van hen lopen achter de rollator. Zo kan het ook”, mijmert Garmt.

Website

Zijn vrouw en zoon zijn door Borgmans enthousiasme ook gaan lopen. “Ik gewoon voor de ontspanning en conditie hoor. Ik doe niet mee aan wedstrijden”, vertelt Elly Borgman. “Onze zoon wel, maar hij is niet zo fanatiek als zijn vader.”

Moeder en zoon filmen en fotograferen Garmt wel tijdens de hardloopevenementen waar hij aan meedoet. Al het materiaal wordt verzameld op de site www.garmtopdeloop.nl.

En na komend weekend kunnen zijn volgers weer alles lezen over zijn verrichtingen in Martenshoek. Wordt het opnieuw een eerste plek? “Geen idee en het maakt me ook niet uit. Je kunt jezelf wel wat verbeelden maar ik ben natuurlijk wel 11 jaar ouder dan de jongste deelnemers in mijn categorie. En dan moet je accepteren dat je niet altijd meer de snelste kunt zijn”, besluit Borgman.

Veel meer over de Essity 7 KM van Martenshoek in de speciale bijlage in de papieren versie (én de e-paper) van de HS-krant.