Martini Ziekenhuis opent 11 neo-suites: pasgeboren baby en ouders samen op 1 kamer

GRONINGEN - Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft dinsdag 11 neo-suites geopend.

In een neo-suite kunnen ouders en pasgeboren baby samen verblijven als de baby na de geboorte medische zorg nodig heeft. Bij de inrichting van de suites is behalve op de medische functionaliteit gelet op het creëren van een huiselijke sfeer.

Hannah Buiter, kinderarts en neonatoloog: “De neo-suites zijn voor onze afdeling heel belangrijk om ouders en kinderen optimale mogelijkheden te bieden om samen een goede start te maken, juist als hun kindje ziek is.”

Rust en privacy

De neo-suites worden gebruikt door families waarvan het kindje bijvoorbeeld te vroeg geboren is of als er rond de geboorte problemen zijn, die medisch-verpleegkundige zorg noodzakelijk maken.

In de suite kunnen de ouders blijven slapen en in alle rust en privacy voor hun kind zorgen. Dit wordt belangrijk geacht voor de hechting tussen ouders en kind en bijvoorbeeld het op gang komen van borstvoeding.

Stichting Dappere Dochters

De de suites werden geopend in het bijzijn van Stichting Dappere Dochters. Deze stichting, in 2014 opgericht door Aalderd en Mariëlle Duinkerken uit Uithuizermeeden, de ouders van de overleden meisjes Maran en Karlijn, heeft met het Maran – Karlijn Voetbaltoernooi geld ingezameld voor de bouw van de neo-suites.

In samenspraak met Aalderd en Mariëlle Duinkerken zijn 2 suites ingericht in het thema van Woezel en Pip. Grote broer Daan verrichtte met een welgemikt ‘schot op doel’ de openingshandeling.

Minder stress

“De neo-suites zijn voor onze afdeling van groot belang, om naast goede medische en verpleegkundige zorg ook familie-gerichte zorg te kunnen leveren”, zegt Hannah Buiter.

“Door een eigen, meer huiselijke plek in het ziekenhuis, kunnen zij bij hun pasgeborene blijven en ervaren ze minder stress. Dit alles komt de hechting, de ontwikkeling en het herstel van de te vroeg geboren of zieke zuigeling ten goede. Ouders kunnen er steeds meer de zorg voor hun kind zelf doen. Dit maakt het ontslag naar huis, na soms maandenlange opname, minder spannend. Wij willen de stichting Dappere Dochters bedanken voor de gift, toekomstige ouders zullen zeker genieten van de mooie inrichting.”