Githa Schrijvers illustraties op ‘Insta’

HOOGEZAND - Veel op het eerste gezicht ‘gewone’ mensen doen heel mooie dingen. Steeds vaker delen zij hun foto’s, video’s en live stories op Instagram. Githa Schrijver uit Hoogezand is 1 van hen.

Door Marc Jansen

Githa Schrijver is sinds 20 oktober 2017 actief op het visuele sociale netwerk Instagram. “Ik had het al wel een tijdje in mijn hoofd ermee te beginnen, maar er was simpelweg nog geen app voor mijn Windows Phone. Bovendien dacht ik dat je voor Instagram heel goed moest kunnen fotograferen. En dat kan ik echt niet”, zegt ze. “Ik zal heus niet de allerslechtste fotograaf van de wereld zijn, maar misschien kijk ik wat kritischer naar beeld dan andere mensen.”

Illustrator

Hetgeen niet verwonderlijk is. De 35-jarige Githa is een aan de kunstacademie in Zwolle opgeleid professioneel illustrator. Ze maakt, zoals ze het op haar website verwoordt, presentaties, websites of artikelen visueel.

Bijna een jaar geleden dus maakte ze toch maar een Instagram-account aan. “Ik hoorde steeds meer andere illustratoren ook over Instagram. Ik ving zelfs verhalen op over opdrachtgevers die Instagram inzetten bij hun zoektocht naar illustratoren.”

Lachend: “Maar daar heb ík nog niks van gemerkt, hoor.”

Ze plaatste tot nog toe bijna 100 berichten. “Ik vind het leuk mensen te laten zien wat ik doe. Ik plaats er mijn illustraties op. Nieuwe, wat oudere illustraties en ook inkijkjes in de wereld van een illustrator. Niet teveel instant foto's, want fotograferen kan ik dus niet.”

Githa heeft ruim 330 volgens en volgt meer dan 650 accounts. “Ik volg mensen die ik ken, mensen die in mijn ogen interessante dingen doen, maar zeker ook andere illustratoren. Dat werkt heel inspirerend.”

Communicatief

Lees verder na de afbeelding.

Ze noemt haar eigen stijl ‘communicatief’. “Uitgangspunt is met mijn illustratie de aandacht op bijvoorbeeld een artikel gevestigd te krijgen. Ik wil daarbij de menselijke kant van het nieuws of een onderwerp benadrukken. Eigenlijk is het acteren door middel van tekenen. Waarbij ik de karakters zo goed mogelijk probeer neer te zetten. Omdat ieder mens kwetsbaar is, teken ik nooit superhelden, of zo. En als ik dat al zou doen, zou ik dat met een knipoog doen. Ik heb sowieso wel de gewoonte een wat zwaarder onderwerp zo luchtig mogelijk te brengen.”

Hoewel Githa niet alles deelt, geeft ‘Insta’ een heel behoorlijk inzicht in wat ze zoal doet. Zo zijn veel illustraties voor nieuws- en educatieve artikelen te zien. Maar ook een ontwerp voor een tatoeage (’reuze spannend!’), bedrijfslogo’s en het door haar ontworpen jubileum-T-shirt van hardloopvereniging HoogeZandloperS.

Groot publiek

Ze zegt niet de hele dag te checken of haar posts leuk gevonden worden. “Nee, daar ben ik met opgehouden. Omdat je je daar te snel in verliest. Maar ik vind het wel leuk als ik leuke comments krijg.”

Ook leuk: dankzij Instagram bereikt ze op betrekkelijk eenvoudige wijze een groot publiek. “Een nu beginnend illustrator kan zijn allereerste tekening op zoveel manier onder de aandacht brengen...”, weet Githa. “Terwijl ik het de eerste jaren, toen die social media er allemaal nog niet waren, zó moeilijk vond om mensen te laten zien wat ik kan. Helemaal omdat ik niet zo’n beller ben.”

Ze ontdekte in 10 jaar zelfstandig ondernemerschap gelukkig ook dat het allemaal wel meevalt met die keiharde zakenwereld. “Mijn meeste opdrachtgevers zijn ook gewoon heel creatieve mensen. Ik krijg er zelfs een heel bruisende energie van.”

Winactie

Githa Schrijver is te volgen op www.instagram.com/illustratiestudio/. Onder nieuwe volgers verloot ze de zeefdruk ‘Er hangt liefde in de lucht’ die ze op bovenstaande foto hooghoudt. “Ze moeten me dan ook even een persoonlijk berichtje sturen, zodat ik weet dat ze meedingen.”

Wil jij ook deel uitmaken van de serie ‘Op Insta’, stuur dan een mailtje naar hskrant@ndcmediagroep.nl.