Roerige week voor FVV

HOOGEZAND - Een uitslaande brand heeft vorige week maandag een materiaalhok van voetbalvereniging FVV uit Hoogezand verwoest. Voorzitter Be Veen blikt terug op een bewogen week.

Door Marc Jansen

De brand brak rond het middaguur uit. Als gevolg van kortsluiting. Het onderhoudsteam dat zich elke maandagochtend op vrijwillige basis inzet voor de club, had het sportcomplex aan de Julianastraat nét verlaten.

FVV’s voorzitter Be Veen was op dat moment in de sportschool. “Toen ik iets na twaalven thuiskwam, zei mijn vrouw: ‘Je telefoon is stapelgek geworden’”, vertelt hij. “Toen ik vervolgens op mijn telefoon keek, zag ik de filmpjes van de brand al voorbij komen.”

De in Leek woonachtige Veen stapte onmiddellijk in de auto en spoedde zich naar Hoogezand. “Ik heb geracet, ja. Maar ik rijd het stuk zo vaak dat ik de plekjes wel ken waar ze controleren. Bovendien zouden snelheidsovertredingen toch niet bekeurd worden vanwege de stakingen bij de politie...”

Een hoop schade

Aangekomen op het sportcomplex zag Veen direct dat het materiaalhok niet meer te redden was. “Een hoop schade. Zoveel was meteen wel duidelijk”, zegt Veen. “Maar pas als je de balans opmaakt, bijvoorbeeld voor de verzekering, wordt duidelijk hoe groot de schade echt is...”

Hij somt op: “Er lagen alleen al meer dan 100 ballen voor de jeugd. Maar ook andere trainingsmaterialen, zomerstoelen en -tafels, partytenten en een kalkkar voor het trekken van lijnen. Bovendien hadden er we ongeveer 500 meter aan aluminium profielen opgeslagen...”

Het exacte schadebedrag kan Veen (nog) niet noemen. “De schade-expert is net geweest.” Maar dat de schade de 10.000 euro overstijgt is heel waarschijnlijk.

Verbondenheid

Een enorme klap voor de club, uiteraard. “Maar juist op zo’n moment blijkt dat heel veel mensen sterk verbonden zijn met de club. Al direct stonden allerlei mensen op die van aanpakken weten. Onder hen heel veel mensen die altijd klaarstaan voor de club - dat siert de club FVV - maar ook allerlei andere mensen.”

Onder hen het 7-jarige jeugdlid Thijmen Nieborg. Nadat hij met eigen ogen het materiaalhok in vlammen op had zien gaan, ging hij direct langs de deuren. Om geld in te zamelen door klusjes te doen en statiegeldflessen te verzamelen. “Ik kreeg er kippenvel van toen ik dit op Facebook las. Schitterend”, zegt Veen.

Thijmens inzamelingsactie kreeg bovendien heel veel (media)aandacht. Veen: “Daardoor is heel veel meer losgekomen. Zo leverde Sergio Padt namens FC Groningen een zak ballen af bij Thijmen, kregen we ballen van de in Groningen gevestigde voetbalspeciaalzaak Sportmaat, schonk ons voormalige jeugdlid Richairo Zivkovic ons 50 ballen en haakte de Jumbo in Martenshoek aan met een lege flessenactie.”

Wedstrijden

FVV bestelde nog op de dag van de brand 30 nieuwe ballen. Deze werden de volgende dag geleverd. Daardoor kon daags na de brand al weer getraind aan de Julianastraat. Het voorbije weekend stonden ook ‘gewoon’ wedstrijden geprogrammeerd bij FVV.

Sportief staat alles dus al weer op de rails. Of en wanneer er een nieuw materiaalhok komt, is echter nog niet bekend. “Het gebouwtje is van de gemeente. We willen daarom zo snel mogelijk met de gemeente om tafel. We moeten onze spullen toch ergens kunnen opslaan...”, verzucht Veen na een week waarin hij naar eigen zeggen geleefd is.

“Maar ik wil heel graag van de gelegenheid gebruikmaken om alle gulle gevers en iedereen die ons geholpen heeft te bedanken. Zonder hen hadden we het niet gered.”