Hoogezandster karter Amadou Zeeman 2de in Minimax-klasse

EINDHOVEN/ HOOGEZAND - De 12-jarige karter Amadou Zeeman uit Hoogezand heeft zondag, in de 7de ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max, de 2de prijs in de Minimax-klasse veroverd.

“Ik ben echt heel blij”, zei hij na afloop. “Dit is mijn beste prestatie ooit. Ik had het niet verwacht. Hiervoor waren 2 4de plaatsen mijn beste prestatie.”

Maar Amadou reed die races al zo sterk dat een podiumplaats een kwestie van tijd leek. Gevraagd naar de verklaring voor die fraaie opmars, haalde hij zijn schouders op. “Ik weet niet waarom het zo lekker gaat. Ja, ik train veel. En ik probeer veel dingen in de afstelling van de kart, samen met mijn team Montfoort Motorsports en mijn vader Harmjan. Hij is mijn monteur.”

Zijn team leert hem bovendien het nodige op het rijdersvlak. “Ze leren me hoe ik moet inhalen en dat ik niet te lang moet wachten als ik iemand wil inhalen. We bekijken data en bestuderen waar ik eerder of later moet remmen. Het team helpt me echt heel veel.”

Snelheid geeft een kick

Amadou begon met karten toen hij op een dag op televisie naar een Formule 1-race keek. “Ik zei tegen mijn vader: ik wil een keer karten. Hij heeft toch gezocht naar een kartbaan in de buurt en kwam toen uit in Ulrum. Niet lang daarna zijn we naar die baan gegaan en heb ik het geprobeerd. Ik vond het meteen heel erg leuk om te doen. Vooral de snelheid. Die geeft me echt een kick.”

Het duurde niet lang of zijn vader kocht een Honda Cadet-kart. Daar reed Amadou vervolgens 2 jaar lang hobbymatig mee om de beginselen van het karten onder de knie te krijgen.

Vorig jaar begon Amadou met het rijden van wedstrijden. Dat was direct op het hoogst mogelijke niveau in Nederland: het Nederlands kampioenschap 2-takt. Zijn eerste race was vorig jaar in Eindhoven in de Minimax-klasse. Hij eindigde toen als 16de.

Podium

Een jaar later staat Amadou op nota bene diezelfde baan voor het eerst op het podium. Het geeft blijk van zijn snelle groei als karter. In de prefinale, waarin hij van de 7de plaats was gestart, werd hij zondag 6de. “De prefinale ging op zich wel goed. Ik had een goede start en lag na de eerste bocht al 4de. Maar op een gegeven moment werd ik opgehouden en toen ik degene voor me wilde inhalen, ging dat niet volgens plan en spinde ik. Daardoor ben ik uiteindelijk zesde geworden.”

De snelheid die Amadou aan de dag had gelegd, toonde dat hij nog een stuk verder naar voren moest kunnen eindigen. In de finale, gestart als 6de, had hij opnieuw een daverende start. Na de eerste bocht lag hij al 3de. “Dat gaf wel een kick”, zei de snelle rijder. “Ik wilde meteen weer gaan inhalen en dat lukte. Ik pakte de 2de plaats en ben van de jongens achter me weggereden. Jammer genoeg was de nummer 1 te ver weg om hem nog te kunnen inhalen.”

Laatste race

De volgende ronde van het NK wordt in Genk gehouden. Tijdens zijn laatste race van het seizoen wil Amadou maar wat graag die stijgende lijn voortzetten. Dat zou in zijn geval de overwinning betekenen. Of dat kan, durft hij niet te zeggen. “Genk ken ik wel, maar ik heb er nog niet vaak gereden. Daardoor is het voor mij een best lastige baan. Maar ik wil daar sowieso weer het podium halen!”