Start Oktobermaand Kindermaand: burgemeester Adriaan Hoogendoorn leest voor op De Tandem

ZUIDBROEK - Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen leest woensdag 19 september een volksverhaal voor aan de groepen 5 tot en met 8 van basisschool De Tandem in Zuidbroek.

Hij geeft hiermee het officiële startsein voor Oktobermaand Kindermaand 2018, de maand waarin er heel veel creatieve en spannende activiteiten zijn voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar.

Op alle zaterdagen en zondagen in oktober worden er verschillende speciale activiteiten aangeboden. Kinderen kunnen aldus op een laagdrempelige manier kennismaken met culturele instellingen in de provincie. Het programma is vanaf 19 september te raadplegen op www.kindermaand.nl.

Volksverhaal

Het is zo langzamerhand traditie om Oktobermaand Kindermaand in Groningen te beginnen met een volksverhaal. Volksverhalen (sagen en legenden) zijn verhalen die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Ze zijn van oudsher een bron van vermaak, maar de verhalen hebben vaak ook een waarschuwende of belerende functie.

Dit jaar staat het waargebeurde verhaal van Ferdinand Folef II, baron von Inn- und Kniphausen, de ‘dolle jonker’, die tegen familieportretten vocht, centraal. Meer dan 100 jaar geleden woonde deze Folef op de borg Nienoord in Leek.

Stickerkaarten

Op alle basisscholen in Groningen worden woensdag 19 september speciale stickerkaarten uitgedeeld. Ieder bezoek aan een deelnemende instelling levert een sticker op.

Wanneer de kinderen 2 stickers hebben verzameld, mogen ze in de buurt een prijs ophalen. Een lijst met ophaallocaties is vanaf 1 oktober te raadplegen op de website van Erfgoedpartners, organisator van Oktobermaand Kindermaand in Groningen.