Chris Scholtens verhuist zijn Museum 40-45 naar Kolham

KOLHAM - Chris Scholtens uit Harkstede heeft zijn Verzameling/ Museum 40-45 verhuisd van een bedrijfsunit achter De Knipstee in zijn woonplaats naar een kantoorruimte bij BaTech Montage in Kolham.

Door Marc Jansen

Vrijdag 21 september staat hier een open huis voor genodigden geprogrammeerd. Ruim een week later, zaterdag 29 september, is het publiek welkom, van 10.00 tot 17.00 uur. “Na de winter zal ik vaker open huis houden. Verder is de collectie op afspraak te bezichtigen”, zegt Scholtens, die de oude locatie moest verlaten vanwege de verkoop van het pand en de uitbreiding van kapsalon De Knipstee.

Lees verder na het kaartje.

Noodgedwongen of niet, Scholtens is uitermate content met de nieuwe ruimte. “In Harkstede had ik 30 vierkante meter tot mijn beschikking, hier 60 vierkante meter. Bovendien heb ik hier een keukentje en zijn er keurige toiletten.”

“En daar”, wijzend op een hoek, “heb ik een filmruimte ingericht. Ik heb heel veel dvd’s over de Tweede Wereldoorlog.”

Tweede Wereldoorlog

Met de Tweede Wereldoorlog is het onderwerp van zijn collectie genoemd. De 66-jarige Scholtens bouwde haar in meer dan een halve eeuw op. “Toen ik 12 was kreeg ik van mijn opa’s uit Veendam en Oosterhoogebrug luchtpamfletten cadeau. Daar is het allemaal mee begonnen.”

Tot hij een jaar of 25 was, verzamelde hij uitsluitend papieren - documenten over de oorlog. “Later zijn daar ook voorwerpen bijgekomen. Zeker nadat in 1978 een stuk in de krant had gestaan over een in december 1943 in mijn woonplaats Harkstede neergestort Amerikaans toestel.”

De verzameling groeide en groeide. “Op een gegeven moment stond een slaapkamer in onze huidige woning vrij vol. Ook lagen voorwerpen onder ons bed, in het schuurtje en op zolder. ‘Wat moet ik?’, vroeg ik mezelf toen af.”

Minimuseum

Gelukkig was daar zijn zus. Zij woonde in het voormalige postkantoor van Bedum en had wel wat ruimte over. Scholtens startte er een minimuseum, in 1991. “Ik ben een hobbyist. Ik hoef echt niet alles te hebben; dat is ook onmogelijk. Maar ik vind het wel leuk anderen te kunnen laten zien hoe de Tweede Wereldoorlog was. Ik vind het belangrijk daarbij alle facetten aan bod te laten komen.”

Na 2 jaar verhuisde Scholtens zijn verzameling van Bedum naar de Hoofdweg in Slochteren. Daar bleef ze tot 2004. En nu, na het gedwongen vertrek uit Harkstede, bevindt zijn collectie zich dus op bedrijventerrein Rengers in Kolham. Waar ze naar alle waarschijnlijkheid nog verder zal uitdijen. Vorige week nog werden het boekje ‘La Doctrine sociale de l’Eglise’ (’dat gaat me vooral om het stempel’) en een agendaatje (’Tagebuch 1945. Lager Berlin. Berlin, MD. U.S.A.’) - beide aangeschaft op eBay - bezorgd.

“Het is mijn hobby. Ik blijf doorgaan met onderzoek. Er is nog zoveel te ontdekken. Zo ben ik nu vooral bezig met de dwang-arbeid in de oorlog. Vooral ook met wat er in Nederlands-Indië gebeurd is... Die Japanners konden er ook wat van, hoor.”