Onveilige situatie in Schaepmanstraat en Dreeslaan aangepakt

HOOGEZAND - Bij circa 110 woningen in Hoogezand kan een gevaarlijke situatie ontstaan door het losraken van stenen van penanten tussen de woningen als gevolg van aardbevingen.

Het gaat om 60 huurwoningen van woningcorporatie Lefier en een 50-tal koopwoningen in de Schaepmanstraat en de Dreeslaan.

Stenen penant losgeraakt

Zondag 2 september raakten stenen van een penant, een soort muurtje tussen 2 woningen (Schaepmanstraat 51 en 53), los van de gevel.

Eigenaar Lefier had na inspectie het vermoeden van aardbevingsschade en schakelde de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) in. Die geeft aan dat de schade verergerd kan zijn door aardbevingen, maar nader onderzoek is hiervoor noodzakelijk.

Bij verdere inspectie door TCMG bleek donderdag dat een gevaarlijke situatie kan ontstaan bij andere penanten van de woningen op deze locatie.

Risico op vallende bakstenen

De TCMG stelt, in overleg met Lefier en de gemeente Midden-Groningen, dat in de beide straten alle penanten veilig moeten worden gesteld, voor zowel de huur- als de koopwoningen. De partijen gaan uit van de medewerking van alle eigenaren voor het treffen van deze preventieve maatregelen.

De woningen zijn constructief veilig en kunnen gewoon bewoond worden. Het risico op vallende bakstenen wordt voorlopig opgelost door het spannen van doeken.

Voor een echte oplossing moet nog een plan worden gemaakt, naar verwachting is dat binnen enkele weken klaar - uiterlijk 1 oktober - en kunnen de woningen worden aangepakt.

Pleidooi voor plannen en afspraken

Lex de Boer, bestuurder van Lefier, pleit al jarenlang samen met andere corporaties, gemeenten en huurdersorganisaties in het aardbevingsgebied voor het maken van duidelijke plannen en afspraken over nieuwbouw, verduurzaming en versterking.

“Wij willen onze huurders een veilige woning kunnen garanderen”, zegt hij. “Duidelijkheid over wat veilig is en over de versterkingsopgave, is de basis. Die ontbreekt. Minister Wiebes heeft 1500 woningen in het aardbevingsgebied aangewezen voor versterking en de andere woningen in de wacht gezet. We hebben van de minister geen duidelijkheid of de woningen in de Schaepmanstraat tot die 1500 te versterken woningen behoren. Maar door de TCMG is aangegeven dat het losraken van de penant een gevolg kan zijn van aardbevingen. Met dit overheidsbeleid lopen we achter de feiten aan.”

Versterkingsaanpak

Wethouder Anja Woortman van Midden-Groningen: “De situatie toont duidelijk aan hoe belangrijk het is dat we voortgang maken met een versterkingsaanpak. Daarbij blijft de noodzaak aanwezig dat we woningen inspecteren om te voorkomen dat dit soort situaties ontstaan. Het gaat om de veiligheid van onze inwoners.”

Steigerdoeken

Vrijdag werden preventief steigerdoeken geplaatst voor de penanten aan voor- en achterzijde van de woningen aan de Schaepmanstraat 49, 51, 53 en 59 en 61. Maandag wordt gestart met het plaatsen van steigerdoeken om de penanten bij de rest van de huur- en de koopwoningen.

Bewoners zijn hiervan per brief al op de hoogte gesteld. De werkzaamheden vinden aan de buitenzijde van de woningen plaats.