Vijf textielkunstenaars exposeren in De Smederij

SAPPEMEER - Galerie de Smederij start het nieuwe seizoen met een tentoonstelling textiel. Centraal staat de diversiteit in de textielwereld. Er zijn werken elk met een eigen stijl - te zien.

Janneke Tijsma maakt vlakken opgebouwd uit patchwork. De kleine quilts die met de hand en machinaal zijn doorgestikt. Zij werkt voornamelijk met natuurlijke materialen en kleur is een belangrijk element in haar werk. Hoewel ze in haar laatste werk steeds meer kleur weglaat.

Brigitta Pestoor maakt art-quilts, een heel vrije manier om met de techniek van het quilten om te gaan. Zij maakt tekeningen die zij omzet in textiel, met als resultaat een serie figuratieve sierportretten.

Tineke Koedam werkt met textiel, maar richt zich niet op één techniek. Haar idee bepaalt met welke techniek zij uiteindelijk gaat werken, soms 2D soms 3D. De meeste inspiratie haalt ze uit de natuur.

Lisette Rombouts laat zich inspireren door de botanische vormen die in de natuur te vinden zijn. Bijvoorbeeld zaaddozen die het begin van nieuw leven in zich hebben. Deze vormen zijn het uitgangspunt voor haar ruimtelijke objecten.

Inez van Kemenade - Rozema is vorig jaar overleden. Ze werkte haar hele leven met met veel passie. Schilderen, tekenen, boetseren, sieraden maken, elke techniek was een uitdaging voor haar. De Smederij wil graag aandacht aan het leven en werk van Inez besteden. In de tentoonstelling zijn geschilderde zijden sjaals te zien. Inez kon van alles wel iets nieuws maken, met als gevolg dat ze een rijke collectie van materialen heeft opgebouwd. Maar textiel stond bij haar bovenaan. Inez zou niets liever zien dan dat anderen daarvan zouden genieten. Daarom organiseert de Smederij op 9 september een verkoopmiddag met al wat zij verzameld had.

De expositie is te bekijken tot en met 20 oktober en de verkoopmiddag is te bezoekan vanaf half twee tot half vijf.