Midden-Groningen gaat in hoger beroep

HOOGEZAND - De gemeente Midden-Groningen tekent hoger beroep aan bij de Raad van State. Dit doet zij nadat de Rechtbank het schoolbestuur VCOMOG deels in het gelijkstelde inzake bedragen die zij 2010.

Het VCOMOG - schoolbestuur van het bijzonder basisonderwijs - gaat niet akkoord met de hoogte van het overschrijdingsbedrag 2006-2010. Zij vindt dat de gemeente dit bedrag niet juist heeft vastgesteld waardoor zij een te laag bedrag ontvangen en daarom startte het schoolbestuur een juridische procedure. De Rechtbank heeft dit schoolbestuur deels in het gelijk gesteld.

In artikel 23 van de Grondwet is bepaald dat het bijzonder onderwijs naar dezelfde maatstaf als het openbaar onderwijs wordt bekostigd. In de Wet op het primair onderwijs is dit principe uitgewerkt in de zogenoemde overschrijdingsregeling. Als een overheid meer uitgeeft aan het openbaar onderwijs dan de daarvoor beschikbare rijksvergoeding voor onderwijskundige exploitatie, exploitatie van het gebouw en de personele kosten, geldt een doorbetalingsverplichting richting het bijzonder onderwijs.

De voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer verzorgde tot 1 januari 2018 het openbaar basisonderwijs en stelde elke vijf jaar het overschrijdingsbedrag richting het bijzonder basisonderwijs vast.