De Inktvis zwemt in het kielzog van Maarten van der Weijden

HOOGEZAND - Maarten van der Weijden zwemt van 18 tot en met 20 augustus de 11stedenzwemtocht. 6 leden van zwem- en poloclub De Inkvis uit Hoogezand zwemmen in Sneek 2 kilometer mee.

Door Marc Jansen

Voor Maarten van der Weijden betekent de 11stedenzwemtocht bijna 200 kilometer zwemmen langs 11 steden in Friesland. De olympisch kampioen openwaterzwemmen van 2008 heeft hiermee niet alleen een nieuwe sportieve uitdaging gevonden. De kanker-survivor zet zijn zwemtalent hiermee vooral ook in om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar de genezing van kanker.

Sponsoren

Net als Van der Weijden laten de meezwemmers - in elke stad zwemmen in Van der Weijdens kielzog mensen 500 of 2000 meter mee - zich eveneens sponsoren voor hun deelname. Dit was voor De Inktvis reden ook een team af te vaardigen. Een team bestaande uit initiatiefnemer Mark Bos, Marco de Vries, Willy Duit, André van der Wal, Natasja Postma en Stephan Oorburg.

Op de website www.11stedenzwemtocht.nl (deelnemers/ team Inktvis) kan rechtstreeks aan het team van De Inktvis gedoneerd worden. “Het was de bedoeling dat we met 10 mensen mee zouden doen. We gingen er vanuit dat we elk 1000 euro zouden moeten kunnen ophalen. Doelstelling was dus 10.000 euro in te zamelen”, zegt André van der Wal.

De teller stond op het moment van schrijven op 8458 euro. Terwijl het team van De Inktvis niet uit 10 maar uit ‘slechts’ 6 zwemmers bestaat. “Omdat het vakantie is, is het team wat kleiner dan aanvankelijk de bedoeling was. Maar we lijken onze doelstelling te halen.”

Acties

Mede dankzij de inzet van andere leden van de club. Zo leverde een statiegeldactie tijdens de 22ste editie van de 1-uursestafette van De Pinquin in april 543 euro op en was een mini-11-stedentocht in het zwembad van Sportcentrum De Kalkwijck goed voor 1477 euro. Bovendien werd statiegeldautomaten van diverse supermarkten in de gemeente Midden-Groningen voorzien van een ‘doneerknop’ en werden op enkele andere plaatsen doneerpotjes gestald.

Trainen

Slechts waar het de fysieke inspanning in het open water betreft, staan Mark Bos, Marco de Vries, Willy Duit, André van der Wal, Natasja Postma en Stephan Oorburg er alleen voor. Er moet wel getraind worden, vertelt Van der Wal. “We zijn stuk voor stuk wat oudere wedstrijdzwemmers. We zijn gewend maximaal 100 of 200 meter te zwemmen... In totaal zwemmen we op een trainingsavond in een uur misschien wel 2 of 3 kilometer, maar nooit in 1 keer. Dat moet nu wel.”

Bovendien is het 6-tal van De Inktvis niet gewend te zwemmen in open water. “Je moet vooral werken aan het richtingsgevoel”, zegt Van der Wal. “In het zwembad heb je die zwarte strepen op de bodem waardoor je mooi rechtdoor kunt zwemmen. In het open water moet je veel meer opkijken om naar een richtpunt te kunnen kijken.”

De Inktvis-zwemmers trainen sinds medio juni wekelijks in de haven van Sappemeer. “De eerste keer kregen we uitleg van oud-lid Maarten Moorman uit Zuidbroek. Samen met Mark Meijer is hij vorig jaar nog het IJsselmeer overgestoken”, zegt Van der Wal. “Op de ijsbaanlocatie in Sappemeer zwemmen we een rondje van circa 300 meter. Gewoon in zwembroek, hoor. Een wetsuit is nu niet nodig.”

Meer informatie: elfstedeninktvis@gmail.com, ‘Elfsteden Inktvis’ op Facebook of ‘elfsteden.inktvis’ op Instagram.