Geert en Zwany Bergsma ‘goan der veur’

HOOGEZAND - Geert (56) en Zwany (53) Bergsma uit Hoogezand kruipen in de zomervakantie op de fiets. Ze fietsen het Fietserpad, een variant op het Pieterpad. Totale afstand: 550 kilometer.

Door Marc Jansen

Behalve hun vakantie is de tocht over de zo dicht mogelijk langs het Pieterpad lopende fietspaden een actie voor het goede doel. “We bevestigen een donatiepot aan de fiets”, zegt Zwany Bergsma. “Daar kunnen de mensen onderweg wat geld in doen.”

Het geld komt ten goede aan het  18-koppige team Wie goan der veur, waarmee ze 22 en 23 juni 2019 meedoen aan de SamenLoop voor Hoop Midden-Groningen, de 24 uur durende wandelestafette om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding.

Geert en Zwany Bergsma liepen ook al mee in de eerdere 2 edities van de SamenLoop voor Hoop in Hoogezand. Zoals zoveel deelnemers hebben zij persoonlijke ervaring met de ziekte kanker. “In 2014 was de broer van mijn man net aan kanker overleden”, zegt Zwany Bergsma. “De tweede keer was net kanker, prostaatkanker, bij mijn man geconstateerd. Gelukkig gaat het nu vrij goed met hem.”

Fietsen

Zo goed in ieder geval dat hij er niet voor terugdeinst de monstertocht van de Limburgse heuvels naar het Groninger wad te fietsen. Zwany: “Fietsen gaat heel goed. We fietsen ook heel veel. Afgelopen weekend zijn we bijvoorbeeld heen en weer naar Bourtange gefietst en vandaag zijn we op de fiets naar mijn ouders op de camping in Roden geweest. Alles op eigen kracht; we hebben geen trapondersteuning.”

Ze hebben bovendien de tijd aan hun zijde. “Het is wél onze vakantie. We hebben 3 weken vakantie. Dus als we onderweg een mooi plekje zien dat we nader willen verkennen, kunnen we ook besluiten daar een paar dagen te blijven.”

Kamperen

De grootste uitdaging is wellicht het kamperen. “We zoeken de campings op

boerenerven op. Daar overnachten we in een tentje, met een heel klein matrasje...”, zegt Zwany.

Ze bekent weinig op te hebben met kamperen. “Vroeger gingen we wel kamperen, maar inmiddels al heel lang niet meer. Ik vind het maar niets dat alles zo vochtig wordt enzo...”

Wie Geert en Zwany Bergsma wil steunen, kan een sponsorbedrag overmaken via de actiepagina van de SamenLoop voor Hoop: https://acties.samenloopvoorhoop. nl/fietsactie.