Bevers spelen spelletje met Het Groninger Landschap

KROPSWOLDE - Het Groninger Landschap heeft gedurende 4 maanden een aantal bevers in het Hunzedal bij het Zuidlaardermeer gevolgd.

Alle bewegingen in en bij de beverburcht werden vastgelegd door 3 minuscule camera’s en via een livestream getoond op de website.

Dichtbij de Bever

In het webcamproject Dichtbij de Bever werd voor het eerst in Nederland in het wild in een beverburcht gefilmd. Natuurfilmer Luc Enting van EntingFilms plaatste de camera’s in en bij een grote beverburcht van ongeveer 5 bij 10 meter. 1 camera werd buiten de burcht geplaatst en 2 in verschillende kamers in de burcht.

Via livestreaming waren de beelden 24 uur per dag live te volgen op de speciale beverpagina van de website van Het Groninger Landschap.

Haarscherpe beelden

Dichtbij de Bever leverde haarscherpe beelden op. Beelden van… een bunzing. Van woelratten, reeën, eenden en een kikker. En niet te vergeten van een spin, die bij gebrek aan beter al snel de beroemdste spin van Groningen werd.

Het Groninger Landschap kreeg reacties van vogelaars die gezang hoorden. Ze herkenden ijsvogel, regenwulp, sprinkhaanzanger, scholekster, Canadese gans, rietgans, blauwe reiger, het roodborstje en de kauw.

Ook gezang en gebral van feestvierende mensen werd waargenomen. Maar de bever… Ondanks de modernste technieken lieten de bevers zich maar sporadisch zien.

Lees verder na de foto.

Alwin Hut, medewerker natuurbeheer in het Hunzedal: “We zagen telkens beversporen buiten de burcht, maar het leek wel of ze een spelletje met ons speelden. Ze leefden in andere kamers in de burcht en lieten zich maar een paar keer voor de camera zien.”

Nagenieten

Het webcamproject Dichtbij de Bever eindigt vandaag, dinsdag 31 juli. De camera’s worden op zwart gezet. Nagenieten kan op www.groningerlandschap.nl/dichtbijdebever/. Hier zijn samenvattingen te zien van de filmopnamen, waaronder ook de momenten dat de bevers zich wel lieten zien.