FNV dagvaardt PostNL en gemeente Midden-Groningen om nabetaling pakketsorteerders

KOLHAM - Vakbond FNV heeft donderdag een dagvaarding uitgebracht aan PostNL, het Bedrijf voor Werk, Re-integratie en Inkomen (BWRI), de gemeente Midden-Groningen en uitzendbureau 365Werk. De FNV eist 160.000 euro aan achterstallig loon voor pakketsorteerders die werkzaam waren in het PostNL pakketsorteercentrum in Kolham.

De FNV stelt dat de gemeente en PostNL een schijnconstructie hebben gebruikt, waardoor sorteerders per maand tot wel 80 euro minder loon kregen dan waar ze volgens die cao recht op hadden.

Volgens de vakbond heeft de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) deze conclusies bevestigd. Vooral bijstandgerechtigden die bij PostNL werkervaring moesten opdoen zouden zijn gedupeerd.

Tijd voor nabetaling

FNV-bestuurder Liza van Nuysenburg: “In oktober zorgden we ervoor dat de pakketsorteerders hun baan behielden en PostNL stopte met de inzet van onbetaalde bijstandsgerechtigden in Kolham. Nu is het tijd voor een nabetaling. Ondanks gesprekken met zowel de gemeente als het uitzendbureau 365Werk BV is er nog steeds geen oplossing gevonden. Het probleem is dat PostNL de gemeente wil laten opdraaien voor de kosten van hun schijnconstructie. Gelukkig is via de Wet ketenaansprakelijkheid ook PostNL zelf aansprakelijk, dus dagvaarden wij alle drie de partijen.”

Onbetaalde 'werkstage'

PostNL had in Kolham het gemeentelijk re-integratiebedrijf BWRI als ‘contractor’ de leiding over het pakketdepot gegeven, stelt de FNV. Daardoor ontweek het postbedrijf zijn eigen cao en kregen de sorteerders het minimumloon betaald.

Zeker 200 sorteerders hebben er volgens de vakbond tijdens werkstages onbetaald moeten werken. Wie dit weigerde liep het risico gekort te worden op de uitkering, aldus de FNV.

Gestopt na staking

Stakingen leidden er in oktober toe dat het inzetten van bijstandsgerechtigden stopte. Van Nuysenburg: “Nu eisen we alleen nog de nabetaling waar de pakketsorteerders van Kolham recht op hebben.”

Klik hier voor de dagvaarding