Opnieuw forse afname WW

HOOGEZAND - Het aantal WW-uitkeringen in Midden-Groningen is in juni opnieuw afgenomen. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.

Eind juni telde Midden-Groningen 1207 WW-uitkeringen. Dat is 3,9 % van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Midden-Groningen nam in juni af met 91 (7 %).

Volgens het UWV daalde de WW vooral in uitzendbureaus, zakelijke diensten, bouw en industrie. Ook de WW in seizoensgevoelige sectoren als landbouw en horeca nam fors af.

Ten opzichte van een jaar geleden verstrekte UWV in Midden-Groningen 28,2% (473) minder WW-uitkeringen. In de bijlage

Personeelstekorten

Aanhoudende economische groei en daling van de WW zorgen volgens UWV voor meer openstaande vacatures. Eind eerste kwartaal 2018 stonden in de provincie Groningen 4700 vacatures open, 21 % meer dan een jaar geleden.

In steeds meer sectoren en beroepen zijn vacatures moeilijk vervulbaar en leiden ze tot personeelstekorten. Waar een paar jaar geleden vooral tekorten waren in techniek en ICT, ontstaat de krapte nu in diverse richtingen.

Werkgevers in Groningen zoeken vooral vakmensen. Van kraanmachinisten, opticiens en klantcontactmedewerkers tot verzorgenden en restaurantkoks.

In de techniek is er op alle niveaus een tekort aan personeel. Van glaszetter, stukadoors en monteurs tot werkvoorbereiders, projectleiders en procestechnologen.

In sommige richtingen blijft de krapte beperkt tot hbo- en wo-opgeleiden. Zo zoeken werkgevers in het onderwijs docenten techniek en exacte vakken, en is in veel sectoren een tekort aan ICT’ers, zoals programmeurs en security specialisten.

Scholing

Werkgevers zoeken volgens UWV naar manieren om vacatures toch vervuld te krijgen. Door intensiever te werven of de functie-eisen en arbeidsvoorwaarden aan te passen, is de oplossing soms snel gevonden.

Werkgevers die gaan voor structurele oplossingen kunnen een beroep doen op nieuw talent van binnen of buiten de organisatie. Veel werkzoekenden zijn niet 1-op-1 geschikt voor de openstaande vacatures. Vaak is scholing noodzakelijk.

Horeca

Volgens UWV staan werkgevers in de horeca te springen om mensen die graag de handen uit de mouwen steken en houden van gezelligheid. Er staan op dit moment 1200 horeca-vacatures in de arbeidsmarktregio Groningen open.