Obs Oetkomst neemt afscheid van ‘icoon’ Bieneke Brian

KOLHAM - Directeur Richard Wouda van openbare basisschool Oetkomst in Kolham noemt haar een icoon. Na ruim 4 decennia komt eind deze week een einde aan de onderwijsloopbaan van Bieneke Brian.

Door Marc Jansen

Op dit afscheid werd dinsdag in besloten kring een borrel gedronken. Voor een afscheidsreceptie was Brian niet te porren. “Van toestanden met de burgemeester wilde ze ook niets weten”, zegt Richard Wouda. “Maar wij vinden dat ze echt niet met stille trom kan vertrekken. Dus nemen wij morgenochtend (donderdag; red) met allerlei activiteiten voor de leerlingen afscheid van haar. En oud-leerlingen, leerlingen, ouders en andere belangstellenden kunnen haar om 13.30 uur een hand geven en gedag zeggen.”

Een afscheidsinterview zit er evenmin in. “Ik respecteer dat Bieneke niet met de krant wil praten. Maar dit is zo’n bijzonder afscheid. Bieneke is een icoon. Haar vertrek kunnen we niet ongemerkt voorbij laten gaan”, meent Wouda.

Oud-leerling

Gelukkig vertelt hij zelf maar wat graag over zijn in Zuidbroek woonachtige, maar in Kolham - op 7 augustus 1953 - geboren en getogen collega. “Ze is oud-leerling van de Oetkomst. De school zat toen nog aan de overkant van de huidige locatie”, weet Wouda. “Na de Oetkomst is ze naar de havo gegaan, vervolgens naar de KLOS, de Kleuter Leidster Opleiding School. Mensen die deze opleiding gevolgd hebben, worden gezien als ‘échten’.”

Na deze opleiding met succes te hebben afgerond, kreeg ze een aanstelling op haar oude basisschool. “Ze is hier dus als jonge afgestudeerde meid gekomen en is nooit meer weggegaan. Ze heeft bovendien altijd groep 1 en 2 onder haar hoede gehad, de kleuters. Ze heeft daardoor enorm veel kennis van deze leeftijdscategorie, weet precies hoe je kleuters tot leren aanzet”, stelt Wouda.

Hoewel Brian volgens haar directeur tot het laatste moment interesse toonde in vernieuwing en alles deed om bij de tijd te blijven, konden niet alle veranderingen in het onderwijs haar bekoren. Wouda: “Vorig jaar kregen we een schrijven van het ministerie van Onderwijs waarin gesteld werd dat kleuters weer kleuters mogen zijn. Dat was koren op haar molen.”

Wouda verwacht dat de ‘kleuterjuf’ het best lastig zal vinden de school en de kinderen los te laten. “Maar ze was al aan het afbouwen, maakte al gebruik van een BAPO-regeling. Ze werkte het laatste jaar niet meer 3 dagen, maar slechts 2.”

Nieuwbouw

Bovendien keert ze de school niet helemaal de rug toe. Wouda: “Ik heb haar gevraagd lid te blijven van de werkgroep die de nieuwbouw van de school begeleidt. Zij weet namelijk precies hoe je het kleuteronderwijs gestalte moet geven. Ze zal dus flink wat werkvergaderingen voor de nieuwe school hebben.”

Wouda is er dan ook niet bang voor dat Brian in het zwarte gat valt. “Nee hoor, helemaal niet. Ze is ook nog eens druk met haar koor, Juicy Lake uit Sappemeer, en steekt graag veel tijd in haar kleinkinderen.”

De school vangt haar vertrek op met een goede bekende, Jannie Bruin. “Ook een oud-KLOS’er. Zij werkt hier al jaren op invalbasis. Ik ben Stichting OPOS heel dankbaar dat we het op deze prachtige manier kunnen oplossen.”