Dit is burgemeester Adriaan Hoogendoorn

HOOGEZAND - Commissaris van de koning René Paas heeft Adriaan Hoogendoorn vorige week geïnstalleerd als (eerste Kroonbenoemde) burgemeester van Midden-Groningen. Maar wie is hij?

Door Marc Jansen

Adriaan Hoogendoorn werd 20 januari 1958 geboren in Lopik in de provincie Utrecht. “Op de boerderij”, zegt hij daarover. “We woonden er met 4 generaties. Mijn overgrootmoeder is op een maand na 100 jaar geworden.”

De mouwen opstropen, was de norm in het gezin. Er moest gewerkt worden. “Maar ik had als enige in het gezin 2 relatief linkerhanden. Ik ging dus naar de mavo.”

Na die mavo wilde hij motoragent worden. Dat zat er niet in. Want: “Ik heb slechte ogen.” Zonder ander toekomstplan vond hij, 16 jaren jong, een baantje op een accountantskantoor. “Maar ik heb niets met cijfers en geld. Dat heb ik dus maar een halfjaar volgehouden.”

De 17-jarige Adriaan ging vervolgens als ‘2de klerk’ aan de slag op de afdeling algemene zaken van de toenmalige gemeente Nieuwpoort (na een gemeentelijke herindeling in 1986 opgegaan in de gemeente Liesveld). “In mijn eerste week moest ik al notuleren bij de raadsvergadering.”

Na 1,5 jaar verruilde hij Nieuwpoort voor de gemeente Kerkwijk (in 1999 bij de gemeente Zaltbommel gevoegd). Hierop volgden respectievelijk de militaire dienst en een baan als medewerker van de afdeling Stadsontwikkeling en Algemene Zaken van de gemeente Krimpen aan den IJssel.

Virus

Ondertussen was hij begonnen aan eerst een avondopleiding aan de Bestuursacademie en later een studie Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “In 3,5 jaar afgestudeerd. Daar wil ik mijn kinderen nog wel eens mee plagen.”

Hij was Rechten gaan studeren om zich wat breder te ontwikkelen, ook ‘de andere kant’ te leren kennen. “Maar als je een tijdje bij de overheid werkt, krijgt het virus je toch te pakken. Vooral vanwege de interactie met de samenleving, het maatschappelijk engagement, het gevoel van betekenis te zijn.”

Hij bleef ambtenaar. Met als volgende halte de gemeente Ede. 6 jaar later volgde een nieuwe verhuizing. Hoogendoorn werd gemeentesecretaris in wat toen nog de gemeente Vriezenveen was. “Ik ben daar bovendien projectleider van de fusie met Den Ham geweest.”

De volgende klus was in Waddinxveen, aan de andere kant van het land. Hij werkte er (opnieuw) als gemeentesecretaris. “Ik ben dáár op het idee gekomen om de switch naar het burgemeesterschap te maken. Toen ik er begon, was namelijk sprake van een burgemeestersloos tijdperk. En omdat de verhoudingen flink verziekt waren, hebben de fractievoorzitters mij toen gevraagd een rol te spelen. Daar heb ik in eerste instantie ‘nee’ tegen gezegd. 2 dagen later kwamen ze terug met dezelfde vraag.”

Na een succesvolle periode in Waddinxveen werd hij door partijleider Arie Slob van de ChristenUnie gevraagd te solliciteren op de burgemeestersvacature in het Gelderse Oldebroek. In 2011 trad hij aan, eind juni 2018 nam hij afscheid.

“Het is een beetje de rode draad in mijn carrière: als de klus gedaan is, ga ik verder. Zo was het ook in Oldebroek. Toen ik er begon, was het politiek zeer onrustig. Ik was ook al heel snel 3 wethouders kwijt... Maar uiteindelijk is mijn periode er in dubbele zin succesvol geweest: in de eerste plaats is het politieke klimaat gestabiliseerd, daarnaast is de relatie met de samenleving heel sterk verbeterd.”

2 uitdagingen

Hoewel vorig jaar herbenoemd, had de vader van 5 kinderen en grootvader van 8 kleinkinderen opnieuw een klus geklaard. En toen kwam de vacature van Midden-Groningen voorbij. Hoogendoorn besloot te solliciteren. “Ik zag 2 uitdagingen. In de eerste plaats de fusie. De gemeentelijke herindeling is formeel gepasseerd, maar de functionele meerwaarde van de fusie moet nog tot ontwikkeling komen. Iedereen moet ook een schaalsprong maken. Midden-Groningen is de 2de gemeente van de provincie. Ze moet zich daar ook naar gedragen.”

“De tweede uitdaging is het dossier gas- en zoutwinning/ aardbevingen. In Oldebroek hadden we een knelpunt in het effect van het vliegverkeer van Lelyslad Airport op Wezep. De aard van die problematiek is niet te vergelijken met die van de aardbevingen, maar de systematiek wél. Want net als in Oldebroek gaat het hier om de verhouding tussen de landelijke overheid en de lokale overheid. De lokale overheid heeft in deze kwesties niets te vertellen, maar wordt wél verantwoordelijkheid gehouden.”

Relatie met burgers

De nieuwe, op Twitter zeer actieve (@bgmAHoogendoorn), burgemeester hecht aan de relatie met de burgers. “Het gaat om verbinding maken. Mijn ervaring is dat mensen zich vooral gaan overschreeuwen als ze niet gehoord worden. Zodra het contact er is en men zich gehoord weet, denkt men direct genuanceerder over zaken. En dan hoeven ze niet eens hun zin te krijgen.”

Hoogendoorn zal de komende tijd met zoveel mogelijk partijen kennismaken. Bovendien moet een huis gevonden worden. “Maar ik heb eerst nog een huis te verkopen”, zegt de nieuwe burgemeester, die een onderkomen in het aardbevingsgebied niet uitsluit.

“Maar ik geloof niet dat ik er moet gaan wonen om een statement te maken. We zitten nog in het begin van de oriëntatiefase, waarin we niets uitgesloten hebben.”

Hij kan in ieder geval zeggen de hele gemeente al gezien te hebben. Zaterdag namelijk fietste hij met de wethouders Erik Drenth en Peter Verschuren de Ronde van Midden-Groningen, ofwel 122 kilometer ‘langs de grenzen van de nieuwe gemeente’.