Ook San Glaser is er 1 van het Aletta | Op weg naar 150 jaar Aletta

HOOGEZAND - De HS-krant werkt onder de noemer ‘Op weg naar 150 jaar Aletta’ toe naar de viering van het 150-jarig bestaan van het dr. Aletta Jacobs College (en zijn rechtsvoorgangers). Ditmaal met zangeres San Glaser.

Door Jolanda Klunder en Olga Hartman

We spreken zangeres San Glaser na afloop van haar concert in Podium Lokaal in Sint Jansklooster. San Glaser is de artiestennaam van Sandra Buurke, geboren in Hoogezand-Sappemeer en oud-leerling van het Aletta. San is een succesvol zangeres bij onze oosterburen in Duitsland. Ze heeft veel zin om 13 oktober naar de reünie te komen en haar oud-klasgenoten weer te zien en te spreken.

Het thema van de reünie is ‘Terugkijken op toen met de middelen van nu’. De reünisten kunnen op die bewuste zaterdag onder het genot van een hapje en een drankje gezellig bijpraten in het ontmoetingscafé en ’s avonds tijdens een foodtruckfestival. Gedurende de dag vindt in het ontmoetingscafé de talkshow ‘Dat is er 1 van het Aletta’ plaats, waarin op verschillende momenten ‘bekende’ oud-leerlingen worden geïnterviewd om zo een kijkje in hun leven van toen en nu te geven. San is een van die oud-leerlingen.

Muziek in de genen

Het is alweer heel wat jaren geleden dat Sandra vertrok uit Groningen, om een muzikale toekomst in Duitsland op te bouwen. “Het was geen plan, ik ben er min of meer terechtgekomen”, zegt ze. “Ik maakte in Nederland muziek met een top 40-band. Dat waren mijn eerste voetstappen in de muziek, na het behalen van mijn havodiploma en mijn opleiding op het conservatorium. Het conservatorium heb ik overigens niet afgemaakt omdat ik steeds meer optredens kreeg. Via het muzikale circuit belandde ik in Duitsland en stapte ik over naar een Duitse band, kreeg ik een Duitse vriend en woonde ik voordat ik het wist in Duitsland.”

Aan muzikale genen in elk geval geen gebrek, want Sandra is een dochter van Gré Buurke en Maurits Hitijahubessy, de van oorsprong Molukse gitarist die in de jaren ‘60 bekend werd met de band Little Ritz & The Rocking Butterflies.

Duitsland/ Dutchland

In Duitsland heeft jazz-zangeres San Glaser behoorlijke successen geboekt. Inmiddels heeft ze samen met haar band, waarin ook echtgenoot Arnd Geise speelt, het 4de album met zelfgeschreven nummers afgerond. Getiteld ‘The Great Grand Hotel’, opgenomen in het legendarische Grand Hotel in Heiligendamm.

San: “De ene song is vrij jazzy, de andere neigt weer naar soul en pop, maar altijd met een knipoog naar de jazz.”

Het album is uitgebracht onder het eigen platenlabel ‘Dutchland Music’. Deze naam verwijst zowel naar Duitsland als Nederland.

Lees verder na de video.

Terugkijken op toen

Dat de band met Nederland altijd is gebleven, wordt wel duidelijk als je luistert naar haar songteksten. Want hoewel ze alweer ruim 20 jaar bij onze oosterburen woont, geeft ze aan dat Groningen nog altijd voelt als haar thuis.

“Ik kijk ook graag en vaak terug op mijn middelbareschooltijd op het Aletta”, zegt San. “Het fijne is dat mijn schoolvriendinnen van toen – Carmen Guns, Jacqueline van Weerden en Annet Guns - nog altijd mijn beste vriendinnen zijn en we samen regelmatig herinneringen ophalen. Er wordt heel wat afgelachen tijdens onze reünietjes.”

“Conrector Jonker was een schat, heel zachtaardig en vol begrip”, vervolgt ze. “Nederlandse les van Driek van Wissen en geschiedenisles van meneer Van Teerns, vond ik geweldig. Wiskunde was m’n slechtste vak. Ik had wel veel respect voor mijn wiskundedocent Slamat en wilde het zo goed mogelijk doen, maar het is me nooit gelukt. Aardrijkskunde van meneer Smits was ook heel leuk. Minder leuk was dat we van hem vaak onverwachts een schriftelijke overhoring kregen. 1 keer ben ik door Smits betrapt bij het spieken. Ik had m’n spiekbriefjes overal verstopt: in m’n mouwen, onder de verwarming, ik zat erop en had zelfs aantekeningen op mijn armen geschreven, haha!! En hij heeft ze allemaal gevonden, met een laag cijfer tot gevolg.”

Sandra: “Natuurlijk denk ik dan ook aan mijn favoriete conciërge, meneer Buurke, mijn oom Bé. Altijd goed om een vertrouwd gezicht te zien op school. Te laat op school komen en een briefje halen bij conciërge Buurke was voor mij minder erg, dat spreekt vanzelf...”

“Het voelt als pasgeleden, maar er zijn inmiddels al meer dan 30 jaren verstreken. Ik kijk heel erg uit naar de reünie en ben benieuwd wat het met me gaat doen. Wel jammer dat het oude schoolgebouw er niet meer staat. Een herinnering aan de kantine van de Nieuweweg schiet me te binnen: daar zaten we altijd gezellig in groepjes bij elkaar. Ik zat er overigens ook vaak alleen met Carmen. We aten er dan gevulde koeken en dronken Yogidrink (perziksmaak) uit kleine plastic bekertjes. Heerlijk!!!”

Muzikaal Aletta-talent

San Glaser en band zullen op 13 oktober een aantal nummers ten gehore brengen. Zij zullen met hun optreden de reünie officieel afsluiten. Dit doen zij pas nadat een hele rij ‘Aletta-talenten’ het podium in de theaterzaal heeft beklommen. Er zal een mooie mix van muziekstijlen te horen zijn, voor ieder wat wils.

Er zijn optredens van saxofonist Julia Flenter (Alto Kwartet), zangeres Nina Broekema (deelnemer The Voice, opleiding Noorderpoort Kunst & Multimedia), zanger Nick Libbe Bosma (zelfde opleiding, hoofdrol in de jubileumvoorstelling ‘Hairspray’), gitarist Pim Cruiming (Herman Brood Academie, bandlid van onder meer Towtruck). Uiteraard mag oud-docent Henk Drenth, in zijn tijd gebombardeerd tot schoolbard, niet ontbreken in dit rijtje.

Helaas heeft pianist Florian Verweij in verband met een concert in Amsterdam moeten afzeggen en heeft bariton Robert Brouwer, verbonden aan onder andere de Nederlandse Reisopera, de première van opera Tosca. Zangeres Danique Smook kan er in verband met een verblijf in het buitenland ook niet bij zijn.

"Jammer, want ook zij hadden er veel zin in gehad", vertelde Frank Stäbler. Hij is verantwoordelijk voor dit onderdeel van de reünie.

Men is nog in gesprek met onder anderen Sanne Bok (van Sanne de Band), er is namelijk nog plaats voor meer muzikale talenten op 13 oktober.

Aanmelden voor dit onderdeel kan via fstäbler@aletta.nl. Tips zijn uiteraard ook van harte welkom. Meer info, ook over aanmelden, op www.aletta.nl.