Henkjan en Sanne de Haan: samen afzien voor Make-A-Wish

SAPPEMEER Hij gaat voor zijn derde kruisje, zij voor haar eerste. Maar Henkjan (46) en zijn dochter Sanne (19) de Haan lopen de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen vooral voor Make-A-Wish Nederland.

Door Marc Jansen

De in Sappemeer woonachtige Henkjan de Haan deed in 2013 voor het eerst mee aan de Nijmeegse Vierdaagse. Meteen als WishWalker. Hij liet zich voor zijn deelname derhalve sponsoren voor Make-A-Wish Nederland, de organisatie die de liefste wensen vervult van kinderen met een levensbedreigende ziekte.

De Haan zamelde die eerste keer 1000 euro in voor het goede doel. Een bedrag dat werd verdubbeld door zijn toenmalige werkgever Parker Hannifin. Ook in 2016 volbracht Henkjan de Nijmeegse Vierdaagse. Eigenlijk ging hij mee als begeleider van dochter Sanne, maar zij moest vanwege fysieke malheur opgeven. Een nieuwe poging in 2017 moest gestaakt worden vanwege een prostaatontsteking.

Op karakter

Dit jaar doen Henkjan en Sanne samen mee aan de WishWalk 2018, lopen ze als WishWalker de Nijmeegse Vierdaagse. Dinsdag 17 juli klinkt het startschot. “We zullen het op karakter moeten volbrengen”, zegt Henkjan, refererend aan de bepaald niet vlekkeloos verlopen voorbereiding. Sanne moest bijvoorbeeld enkele maanden pas op de plaats maken vanwege tweede- en derdegraads brandwonden, opgelopen tijdens de Rode Kruis Bloesemtocht in Geldermalsen. “Ik had die dag een synthetische broek aan. Niet zo handig”, zegt ze. “Ik heb dus niet zo heel veel getraind. Ik moet het puur op kracht, karakter en inzet doen. Maar die heb ik.”

Ook Henkjan had wat fysieke tegenslag. “Ik ben nogal afgevallen. Voor mijn eerste deelname in 2013 was ik al flink afgevallen; van 125 naar 100 kilogram. Vervolgens heb ik een terugval gehad en was ik weer 125 kilo. Nu weeg ik nog maar 74 kilo”, schetst hij de oorsprong van de klachten. “Doordat ik zoveel ben afgevallen, heb ik last gekregen van een hallux valgus (een standafwijking van de grote teen; red.). Zelfs op mijn voeten zit namelijk veel minder vet en daarmee minder bescherming. Ik voel dus veel meer . Daardoor heb ik ook veel last van blaren gehad.”

Niettemin verwacht hij de Nijmeegse Vierdaagse wel te kunnen volbrengen. “Ik heb natuurlijk wat ervaring. En opgeven doen we alleen als het echt niet anders kan. Kinderen die chemotherapie krijgen, kunnen daar ook niet zomaar mee stoppen... Bovendien heb ik 5 zakken Bildstars minder mee te zeulen. ”

Na 20 kilometer inhalen

Henkjan en Sanne starten niet gelijktijdig. Henkjan: “Je start in principe vroeg-laat-vroeg-laat of laat-vroeg-laat-vroeg. We hebben het zo gepland dat we 2 keer van startpas wisselen, zodat Sanne steeds vroeg kan beginnen. Ik loop namelijk iets harder; zij loopt gemiddeld 5 kilometer per uur, ik 6. Als zij eerder start dan ik, kan ik haar na ongeveer 20 kilometer inhalen. Vervolgens lopen we samen verder.”

Ze lopen 40 kilometer per dag. Henkjan: “Omdat ik nog geen 50 ben, moet ik eigenlijk 50 kilometer lopen. Maar ik heb dispensatie omdat ik artrose in mijn knie heb.”

Wie Henkjan en Sanne (en daarmee Make-A-Wish) wil steunen door hen te sponsoren, kan hiervoor terecht op https://makeawishnederland.org/deelnemer/608/henkjan-en-sanne-de-haan. “Dat kan tot de laatste dag van de Vierdaagse”, weet Henkjan. “En het maakt niet uit of we de Vierdaagse uitlopen of niet. Het geld gaat hoe dan ook naar het goede doel.”

Wishtoernooi

Een andere manier is deel te nemen aan het Wishtoernooi, een badmintontoernooi dat 20 oktober plaatsvindt in Sportcentrum De Kalkwijck in Hoogezand. Badmintonners kunnen zich aanmelden via hendrikhendriks@home.nl. “Deelname staat open voor competitiespelers tot en met de tweede klasse”, zegt Henkjan, die het toernooi samen met Frans Dekker, Hendrik Hendriks en Frits van der Klei organiseert. “Deelname kost 10 euro per persoon. Sponsors zijn uiteraard ook nog welkom”, zegt Henkjan over het toernooi dat al 2 keer eerder plaatsvond. “De eerste keer was in 2016 in Muntendam. Vorig jaar vond het plaats in Zuidlaren en dit jaar dus in Hoogezand.”

Lach op het gezicht

Al met al heeft Henkjan de Haan ‘bijna 10.000 euro’ opgehaald voor Make-A-Wish Nederland. Bovendien is hij sinds 2 jaar zowel wenshaler als wensvervuller. “Ik wilde ook kunnen vertellen wat het met een kind doet, wanneer zijn liefste wens vervuld wordt. Als wenshaler probeer je in een gesprek te achterhalen wat de liefste wens is, als wensvervuller help je die wens te vervullen”, legt Henkjan uit. “Ik kan nu zeggen dat het fantastisch is een zo ernstig kind een lach op het gezicht te bezorgen.”

Wie het goede doel wil steunen door Henkjan en Sanne de Haan te sponsoren of deel te nemen aan het badmintontoernooi kan ook bellen met Henkjan de Haan: 06 - 27 88 91 21.