Jonge zeearend uitgevlogen in Hunzedal

KROPSWOLDE - In het Hunzedal, langs de oevers van het Zuidlaardermeer, is deze week een jonge zeearend uitgevlogen.

Het is het tweede jaar op rij dat de zeearend met succes broedt in dit relatief jonge natuurgebied van Het Groninger Landschap.

"De zeearend is de kroon op ons werk”, reageert natuurbeheerder Michel Krol van Het Groninger Landschap. “Zeearenden vereisen een moerasgebied van minimaal 20 vierkante kilometer. Zo groot is ons Hunzedal inmiddels."

Zuidlaardermeerpolders ingericht als moerasgebied

Het Groninger Landschap heeft, in samenwerking met anderen, meer dan 10 jaar hard gewerkt om de Zuidlaardermeerpolders in te richten als moerasgebied. Eerst, in 2006, de Kropswolderbuitenpolder, in 2014 delen van de Onner- en Oostpolder. Verder zijn tevens nieuwe terreinen aangekocht en ingericht, zoals Wolfsbarge.

Het Hunzedal heeft zich ontwikkeld tot een natuurgebied waar soorten als otter, bever, roerdomp en zeearend zich thuis voelen.

Zeearend

De zeearend was eeuwenlang uitgestorven in Nederland. Maar sinds een aantal jaar is deze bijzondere vogel weer terug. De zeearend is de grootste roofvogel in Europa met een spanwijdte van ruim 2 meter. Hij wordt daarom ook wel de ‘vliegende deur’ genoemd.

Uit het hele land komen vogelliefhebbers naar het Hunzedal om ze te bekijken. Krol ziet de arenden bijna dagelijks. "Zoek een mooie plek in een van onze vogelkijkhutten, in de Kropswolderbuitenpolder, Leinwijk of de Westerbroekstermadepolder. Gun jezelf de tijd, dan zie je ze vanzelf", adviseert hij.

Om de roofvogels voldoende rust te gunnen, werd het nest 24 uur per dag bewaakt, 7 dagen in de week. Daarmee waren ze het best bewaakte paar van Nederland.

De crowdfunding-actie ’Rust voor de zeearend’ die Het Groninger Landschap hield maakte dit geavanceerde systeem mede mogelijk. De actie bracht tot nu toe ruim € 8000 op en loopt nog tot en met 15 juli.