Kasper Oldenburger naar FC Emmen

HOOGEZAND - FC Emmen is vorige week woensdag begonnen aan de voorbereiding op zijn eerste seizoen in de Eredivisie. Met ook Kasper Oldenburger uit Hoogezand in de gelederen.

Door Marc Jansen

De 22-jarige Kasper Oldenburger staat op het punt een prestatiecontract te tekenen bij de kersverse eredivisionist. “Zo’n contract wordt in een volwaardig contract omgezet wanneer je een bepaald aantal wedstrijden in het eerste elftal hebt gespeeld”, legt hij uit. “Ik heb nog niet getekend, maar dat is een kwestie van tijd. Ik train al wel volledig mee.”

Oldenburger kende FC Emmens trainer Dick Lukkien al. “Toen ik in de A’tjes van FC Groningen speelde, mocht ik in de voorbereiding meedraaien bij de eerste selectie. Dick Lukkien was toen assistent-trainer van FC Groningen.”

“Ik had voor de eerste training al wel even contact met hem gehad. Daarbij gaf hij wel te kennen dat iedereen binnen FC Emmen achter mijn eventuele komst moest staan. Dat het geen beslissing van hem alleen is.”

Zijn eventuele rol in het elftal kwam ook ter sprake. “Ik word gehaald als flankspeler. Eventueel ook in te zetten als schaduwspits. In de B’s heb ik ook lange tijd op 10 gestaan. In de A’s ook nog wel.”

FC Groningen

Kasper Oldenburger speelde 8 jaar in de jeugdopleiding van FC Groningen. Hij gold in die tijd als grote belofte en maakte met regelmaat deel uit van nationale jeugdselecties. Vervolgens maakte de Hoogezandster 3 jaar deel uit van de selectie van Jong FC Groningen. Aan het einde van het eerste seizoen scheurde hij de voorste kruisband van zijn linkerknie af, waardoor hij het gehele tweede jaar bij ‘Jong’ buitenspel stond.

“Afgelopen seizoen was in sportief opzicht niet zo’n goed jaar”, zegt Kasper, die in zijn derde seizoen bij de beloften vaker dan hem lief was vanaf de bank moest toekijken. FC Groningen verlengde zijn aflopende contract dan ook niet.

100 %

Daar staat tegenover dat hij ondertussen 100 % hersteld is. “Op bepaalde onderdelen ben ik zelfs wat sterker, krachtiger geworden. Bovendien ben ik het voetballen meer gaan waarderen. Er is niets mooier dan naar buiten te gaan en lekker een balletje te trappen.” Tests tijdens zijn revalidatie wezen uit dat de flankspeler iets sneller is geworden. “Ik ben dus helemaal op niveau.”

Eredivisie

Het niveau van de Eredivsie, hoopt Oldenburger. “Er was behalve van FC Emmen vooral belangstelling van clubs uit de Eerste en Tweede Divisie. Maar ik wilde toch wel heel graag naar de Eredivisie.”

Met zijn stap naar de zuidoosthoek van Drenthe lijkt dat te zijn gelukt. Van een heel grote overgang zal niet eens sprake zijn. Behalve Dick Lukkien hebben ook veel spelers van FC Emmen een verleden bij FC Groningen. “Veel oude bekenden, ja. Maar is vast nog wel een plekje vrij in de auto...”

FC Emmen speelt vrijdag (19.00 uur) in Schoonebeek zijn eerste oefenwedstrijd tegen SVV'04.