Succesvolle eerste deelname Day for Change Actie Aletta Jacobs College

HOOGEZAND - Het dr. Aletta Jacobs College heeft voor het eerst meegedaan aan de Day for Change Actie. Dit op initiatief van de economiedocenten Marlène Werleman en Rutger-Jan Buijs.

De kern van de Day for Change Actie is eenvoudig: leerlingen ontvangen een eigen microkrediet, een geldlening waarmee ze mogen gaan ondernemen. De winst die de leerlingen maken met hun bedrijf komt ten goede aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden.

Gastlessen

Ter voorbereiding kregen de vwo-4 leerlingen 2 gastlessen. Judith Bandell van Stichting Day for Change verzorgde een gastles over microkrediet. Ze maakte het de leerlingen snel duidelijk dat het voor mensen in een derdewereldland veel moeilijker is een onderneming te starten dan in Nederland.

Els Hagevoort, accountmanager Bedrijven bij Rabobank Stad en Midden Groningen, nam de tweede gastles voor haar rekening. Onderwerpen waren ondernemen en het maken van een ondernemersplan.

Pitchen

Vervolgens mochten de leerlingen zelf aan de slag. Na in groepjes te heben bedacht wat voor onderneming ze wilden opstarten, gingen ze enthousiast aan de slag met hun ondernemersplannen. Deze presenteerden ze in het gebouw van de Rabobank in Hoogezand.

Dit pitchen deden ze volgens experts van de Rabobank erg professioneel, met als resultaat dat aan alle groepen c.q. bedrijven een microkrediet werd verstrekt.

€ 1334,27 winst

De 37 leerlingen uit vwo-4 konden daarmee hun onderneming starten en 2 weken lang hun producten en diensten verkopen. De winst, de opbrengst na aftrek van het microkrediet en de bedrijfskosten, van alle ondernemingen gezamenlijk: € 1334,27.

Dit bedrag komt ten goede aan plattelandsvrouwen in Oeganda, die hiervan moderne gereedschappen en andere middelen kunnen aanschaffen. De cheque werd op school overhandigd aan Judith Bandell van Stichting Day for Change.

Zij was blij verrast en zei dat het een ongelofelijk mooi bedrag is voor een school die voor de 1ste keer heeft meegedaan aan de actie.