CaniLopers nu ook in Gorechtpark

HOOGEZAND - Wie zich op vrijdag rond 09.30 uur in het Gorechtpark in Hoogezand begeeft, kan ze tegenkomen: de mensen én honden van Loopgroep CaniLopers. Deze loopgroep is sinds deze maand ook in Hoogezand actief.

Door Marc Jansen

Adriana Overgoor. ©Marc Jansen“Mijn vriend en ik wonen tijdelijk in Kiel-Windeweer, maar gaan verhuizen naar Hoogezand. Daarom zijn we hier nu al bezig”, zegt oprichtster/ trainster Adriana Overgoor in een nat en winderig Gorechtpark. “We trainen elke dinsdag om 19.00 uur in Groningen, elke vrijdag om 09.30 uur in Hoogezand en elke zondag om 10.00 uur ergens in de buurt. Dan maken we een duurloop in bijvoorbeeld een bos. Leden mogen alle trainingen meedoen. Het lidmaatschap kost 100 euro.”

De CaniLopers lopen hard met hun hond(en). “Ik geloof dat we door samen te lopen een nog betere communicatie en relatie met onze honden kunnen bereiken”, zegt Adriana. “Mijn grootste doel is dat zowel mens als hond heel veel plezier heeft.”

Beginnende én gevorderde lopers zijn welkom bij de loopgroep. Adriana: “We trainen altijd in kleine groepen. Zowel de afstanden als het tempo kunnen daardoor heel gemakkelijk aangepast worden.”

In principe kan ook elk hondenras meedoen. “Maar er moet wel een match zijn tussen jou en jouw hond. De hond moet wel op jouw tempo kúnnen lopen. Zodat je er samen van kunt genieten”, zegt Adriana, die het liefst met niet te jonge honden werkt.

“Jonger dan bijvoorbeeld een jaar kan wel, maar dan moet je de duurlopen overslaan. Maar de oefeningen waarmee we vandaag begonnen (korte sprintoefeningen met wenden en keren, en links en rechts om pionnen manoeuvreren; red.) kunnen ze gewoon meedoen. Die duren vaak maar 10 minuten. Ondertussen leren ze al wel de commando’s.”

Een halsband is evenmin aan te raden. Een hond beweegt beter in een tuig, weet Adriana. Bevestigd aan een hulpgordel. “Wij dragen een hulpgordel die behalve om de heupen ook om de benen gaat. Daardoor werkt de kracht van de hond niet door in de rug.”

Brazilië

Adriana verruilde de stad Groningen voor eerst Kiel-Windeweer en straks Hoogezand. Mini-stapjes vergeleken met de reuzensprong die ze in 2016 maakte. Toen verliet de geboren en getogen Braziliaanse de miljoenenstad São Paulo voor Groningen.

“Ik wilde niet meer in Brazilië wonen. Brazilië... die corruptie... niet mijn stijl”, zegt ze met een zwaar Portugees accent, maar goed verstaanbaar. “Mijn vader is een Nederlander”, verklaart ze (in ieder geval) haar Nederlandse achternaam. “Maar ik heb nooit Nederlands met hem gepraat...”

Toch voelt ze zich meer Nederlands dan Braziliaans. “Ik heb door mijn vader wel veel dingen uit de Nederlandse cultuur meegekregen. En ook qua regels en het op tijd zijn ben ik een echte Nederlander...”

Bewegingswetenschappen

Ze zegt dat het altijd haar droom geweest is in Nederland te wonen. “2 jaar geleden, ik was toen 30, heb ik tegen mezelf gezegd: nu of nooit meer. Ik heb toen alles verkocht - appartement, auto, alles - en ben naar Nederland gegaan.”

Ze vestigde zich in Groningen, om aan de RUG de master Bewegingswetenschappen te volgen. “Maar ik kwam er na een jaar achter dat wetenschap niet mijn ding is. Ik houd er niet van om in het lab te zitten”, zegt Adriana, die in de tussentijd Nederlands leerde door kinderboeken te lezen en televisie te kijken. “En ik ontmoette mijn vriend. Een Nederlander.”

Personal trainer

Ze stopte met studeren en besloot haar oude passie op te pakken. “Ik was in Brazilië personal trainer. Daarnaast liep ik altijd met mijn honden. Ik merkte daarbij dat ze mij extra motivatie gaven. Want ook al had ik geen zin, die honden moesten toch uit. Ik ben die 2 dingen vervolgens gaan combineren en ben personal trainer voor mensen met honden geworden.”

In Nederland kwam ze in aanraking met het fenomeen loopgroep. “Die hadden we in Brazilië niet.”

De idee voor een loopgroep voor mensen met honden was geboren. Ook al werd ze voor gek verklaard. “Te veel honden samen. Dat gaat nooit goed, kreeg ik te horen. Maar ik ben het toch gaan proberen.”

Ze ontdekte dat honden de eerste keer inderdaad behoorlijk druk zijn. “Helemaal gek. Niet geconcentreerd. Maar de tweede keer is het al anders. De honden leren namelijk ook van elkaar. Doordat ze zien dat andere honden ook niet de hele tijd spelen. Dat er verschil is tussen hardlooptijd en tijd om te snuffelen en te spelen. Dat laatst mag aan het einde, wanneer ze los mogen.”

Eerste les gratis

Hondenbezitters die het eens wil proberen, kunnen op vrijdagochtend naar het Gorechtpark komen.

Adriana: “De eerste les is altijd gratis. Daarna kun je lid van Loopgroep Canilopers worden.”

Meer informatie: hardlopenmetjehond.nl.