Liefde tussen Jacques en Eva bloeide op in de schoolkantine | Op weg naar 150 jaar Aletta

FROOMBOSCH - ‘Op weg naar 150 jaar Aletta’. De HS-krant werkt onder deze noemer toe naar de viering van het 150-jarig bestaan van het dr. Aletta Jacobs College (en zijn rechtsvoorgangers). Ditmaal met Jacques Poppen (49) en Eva Plenter (45).

Door Jolanda Klunder

Het gesprek met de oud-leerlingen Jacques Poppen - hij behaalde zijn havo-diploma op de dr. Aletta Jacobsscholengemeentschap - en Eva Plenter - zij rondde er met goed gevolg de opleiding atheneum af - vindt plaats op hun landgoed in Froombosch.

Jacques vertelt lachend dat hij het zo leuk op het Aletta vond dat hij er maar liefst 8 jaar is gebleven. “Ik maakte deel uit van een vaste vriendengroep, die ook wel ‘de bende van vijf’ werd genoemd in die tijd. Hans, Ronny, Robbie, Albert en ik waren op de middelbare school onafscheidelijk. Groot in het kattenkwaad, wat minder groot in de leerprestaties in die tijd.”

Vaak op het matje komen

“Uiteraard moest ik vaak op het matje komen bij conrector Jonker, maar gek genoeg heb ik aan die man alleen maar goede herinneringen. Zo ook aan de conrector brugklas Reijntjes, ik weet zelfs nog hoe zijn kamer er in die tijd uitzag. Nou ja, ik was er dan ook redelijk vaak.”

Jacques vertelt dat de vriendschap met ‘bendelid’ Albert zo ver ging, dat als de een leek te blijven zitten de ander ineens ook hele slechte cijfers ging halen voor de zomervakantie. Doubleerden ze gewoon allebei.

Herinnering

Ook Eva kijkt terug op een mooie middelbare schooltijd. “Ik herinner me de gezellige kantine met de conciërges Buurke, Smilde, Pepping en Venema achter de bar. De leuke schoolfeesten met als toppunt het optreden van VOF de Kunst, onder andere bekend van de hit ‘Eén kopje koffie’. Wij allemaal in polonaise achter de bandleden aan door de aula, de voorhal en de kantine. En niet te vergeten de schoolbands die regelmatig optraden in de aula, zoals Pupils Power en Cardiac Arrest.”

Jacques vult aan: “In de aula werden ook regelmatig schoolmusicals opgevoerd, die in die tijd werden geschreven door docenten Driek van Wissen en Maarten Voorzanger (en musicus Wouter de Koning; red.). Heb er zelfs nog een keer een rol in gehad.”

“In de kantine was het inderdaad supergezellig; ik herinner me er voornamelijk het ‘kloppen’, de klaverjaspartijen in pauzes en tussenuren.”

Eva: “Als ik aan mijn tijd op het Aletta denk, dan zie ik ook weer een aantal oud-docenten voor me: geschiedenisdocent Hans van Teerns met zijn bijzondere humor, de altijd vrolijke – op Arie Ribbens lijkende – wiskundedocent Wiebe Visser en de sympathieke wiskundedocent Firooz Slamat. Deze laatste docent heb ik nog niet zo lang geleden weer ontmoet toen ik met één van onze twee zonen het open huis van het Aletta bezocht.”

Groepsapp

Jacques vertelt dat er een groepsapp is aangemaakt door de oud-havisten uit zijn schooltijd. “De meesten komen in het tweede weekend van oktober terug naar Hoogezand. We verzamelen 13 oktober bij Hotel Faber, waar een aantal oud-klasgenoten al een kamer heeft geboekt, en drinken daar eerst een borrel met elkaar. Gezamenlijk vertrekken we die zaterdagmiddag dan naar het Aletta.”

Eva heeft eveneens al veel contact met haar oud-klasgenoten over 13 oktober; ook zij hebben een groepsapp. Bovendien wordt de Facebook-pagina over de reünie nauwlettend in de gaten gehouden.

Goed team

Eva en Jacques ontmoetten elkaar op het hockeyveld van MHC Dash, maar de liefde bloeide op in de schoolkantine. Eva: “Jacques was daar na zijn diplomering nog regelmatig te vinden, uiteindelijk kreeg ik door dat hij daar speciaal voor mij kwam. Op het Aletta is het dus allemaal begonnen en na al die jaren zijn we nog steeds een goed team, zowel privé als zakelijk. ”

Dwarslaesie

Jacques kreeg op Hemelvaartsdag 1995 een auto-ongeluk, waarbij hij een dwarslaesie opliep. “Ik heb na mijn revalidatieperiode verschillende sporten uitgeprobeerd. Op aanraden van Eva – die toen al fanatiek paard reed – nam ik 13 jaar geleden plaats op de bok en ik was om.”

Samen met Eva vormt hij het Menteam Poppen. Ze behalen sportieve successen op zowel nationaal als internationaal niveau. Het team heeft bijvoorbeeld een aantal WK-titels paramennen op zijn naam. Dat leverde ze in 2010 onder andere een ontmoeting op met prinses Beatrix – toen nog koningin - en twee van haar kleindochters.

Sportfonds ParaPaard

Jacques: “Mijn ambitie is om elke keer het beste uit mezelf te halen en als dat betekent dat ik win, dan is dat mooi meegenomen. Daarnaast ben ik ook ambassadeur van Sportfonds ParaPaard – samen met Anky van Grunsven en Gerard Joling – en geef ik in die hoedanigheid regelmatig lezingen en demonstraties paramennen om te laten zien dat de mensport zich uitstekend leent voor mensen met een handicap. Dit niet alleen vanwege de fysieke voordelen, maar vooral om de therapeutische werking van paarden op mensen. De demonstraties geef ik samen met Eva en andere leden van Menteam Poppen.”