Achter de kassa: Jeroen van der Laan van Expert Bernard Peper

HOOGEZAND - In de rubriek ‘Achter de kassa’ een kort portret van een kassamedewerker van een winkel in het verspreidingsgebied van de HS-krant. Deze week met Jeroen van der Laan.

Achter de kassa bij: “Expert Bernard Peper in Hoogezand.”

Naam: “Jeroen van der Laan.”

Leeftijd: “36.”

Woonplaats: “Sappemeer”

Sta je uitsluitend achter de kassa of heb je ook andere werkzaamheden? “Ik ben hier ooit begonnen als verkoopmedewerker. Inmiddels ben ik assistent-bedrijfsleider, de rechterhand van eigenaar Bernard Peper. Verkopen, bestellen, eventuele problemen oplossen; mijn werk omvat veel meer dan het doorschuiven van een tv.”

Heb je een fulltime of een parttime baan? “Fulltime; 38 uur.”

Doe je er nog iets naast? “Nou... Vroeger sportte ik nog wel wat. Sinds ik een gezin met 2 kinderen - een dochter van 9 en een zoon van 5 - heb, is dat wat minder geworden. Dat zou eigenlijk niet moeten. Dat merkte ik ook wel toen ik meeliep in de avondvierdaagse...”

Hoe lang werk je al bij Expert? “15 of 16 jaar. Ik weet het niet eens precies.”

Op welke dag of dagen werk je het liefst? “Het maakt me niet zo heel veel uit. Maar de maandag is mijn minst favoriete dag. Ik ben na het weekend niet op mijn best. Nee, dat is niet omdat de weekenden zo zwaar zijn. Die tijden zijn geweest.”

Ken je alle prijzen uit je hoofd? “Niet alle. Maar wel veel. Zeker die van de meest verkochte producten.”

Wat vind je het leukste onderdeel van je werk? “Het begeleiden naar een bepaalde verkoop toe. Mensen adviseren en ze vervolgens tevreden de deur uit zien gaan.”

Kun je een band opbouwen met je klanten? “Jawel. Bepaalde klanten blijven ons opzoeken. Of willen zelfs alleen door mij geholpen worden. Omdat er een klik is, sprake is van vertrouwen.”

Ben je er bewust van dat je achter de kassa het visitekaartje van het bedrijf bent? Zo ja, wat doe je daar mee? “Ja. Ik probeer me altijd zo netjes mogelijk op te stellen. Ook als er iets mis gegaan is probeer ik dat zo goed mogelijk af te handelen. Qua kleding is het gemakkelijk. We hebben bedrijfskleding: een overhemd. Nette spijkerbroek eronder en ik ben klaar.

Dat was in het begin wel anders. Toen droegen we een pak. Met stropdas en al. Gelukkig is het allemaal wat luchtiger geworden. Ja, zelfs stoppels mogen tegenwoordig. Dat is ook in, hè.”