Herrold Anakotta wint ‘Time To Dance’

HOOGEZAND - Hoogezandster Herrold Anakotta heeft de dansshow ‘Time To Dance’ gewonnen. Dit met de mede door hem opgerichte stad-Groninger crew Avant Garde Collective.

Door Marc Jansen

Vrijdagavond (primetime) was op RTL 4 te zien hoe de juryleden Dan Karaty, Robin Martens en Gianinni Semedo Moreira het Groninger 7-tal tot winnaar uitriep.

“Ik was blij dat de jury besliste en niet het publiek”, zegt de 29-jarige Herrold. “Wanneer het publiek beslist, moet je namelijk heel veel tijd steken in promotie, in het maken van filmpjes en dergelijke. Zo’n dansshow is dan eigenlijk vooral een populariteitsprijs. Bij ‘Time To Dance’ beoordeelden vakkundige mensen onze prestaties. Waarbij het alleen om dans ging.”

Herrold en de zijnen hadden niet verwacht te winnen. “Nu ik het op tv teruggezien heb, kan ik me best voorstellen dat ze voor ons gekozen hebben. Maar tijdens de finale waren we daar helemaal niet zo zeker van. We waren zelfs bang dat we er ieder moment uit konden vliegen. We waren ervan overtuigd dat Denden zou winnen. We waren zó nerveus...”

Heftig

De vreugde was dan ook groot toen de jury de uitslag bekendmaakte. “Dat was heftig, ja”, zegt Herrold, sinds een halfjaar woonachtig in de stad Groningen. “Je kon aan onze reactie duidelijk zien dat we niet op de winst gerekend hadden.”

Avant Garde verdiende 50.000 euro met de winst. “Tof”, zegt Herrold, die dat bedrag met 6 anderen moet delen. “En dan gaat de belasting er ook nog af.”

Aanvragen

Hij zal er geen traan om laten. Veel belangrijker is wat er nu, na de show, gebeurt. “Het gaat echt hard”, verklapt Herrold. “We hebben gelijktijdig aan 2 shows meegedaan: ‘Time To Dance’ en ‘Belgium’s Got Talent’. We hadden daarom ook 2 verschillende e-mailaccounts. In de veronderstelling dat die aan elkaar gekoppeld waren, checkten we steeds maar 1 van die accounts. Tot we voor de aardigheid die andere ook maar eens bekeken. Bleek dat we zeker 60 aanvragen gemist hadden...”

Om alle aanvragen te kunnen verwerken, heeft Avant Garde Collective inmiddel een manager in de arm genomen. “We worden voor de meest uiteenlopende optredens gevraagd; van heel grote evenementen tot bedrijfsfeesten. En wij hoeven alleen maar ja of nee te zeggen.”

Kantelpunt

“We staan op een kantelpunt”, beseft Herrold, die behalve professioneel danser docent is op het Lucia Marthas Institute for Performing Arts. “Het moet nu gebeuren. Onze intentie? Broadway of Las Vegas; daar willen we staan!”

Je moet het ijzer smeden als het heet is, zoals dat heet. “Inderdaad. Laat ons er maar een heel mooi zwaard van maken.”