Waarom Zwembad De Kalkwijck de hele zomer dicht is

HOOGEZAND - Het zwembad van Sportcentrum De Kalkwijck in Hoogezand is de gehele zomervakantie gesloten. Dat lijkt onlogisch. Dat is het niet, legt teamleider Sport en Bewegen Ronald Westers uit.

Door Marc Jansen

Het zwembad is vanaf maandag 9 juli 8 weken gesloten. “Normaal zijn we iedere zomer 1 of 2 weken dicht voor onderhoud. Dat is nu niet genoeg”, zegt Westers.

Ditmaal is sprake van groot onderhoud. Of liever: een flinke interne verbouwing. “We moeten de polyester platen in het kleine bad naast het wedstrijdbad vervangen. Die platen, die 20 jaar oud zijn, zijn aan vervanging toe. Het duurt alleen al een paar dagen om die bak leeg te pompen. Het gaat namelijk om ongeveer 1,2 miljoen liter water.”

Het is niet praktisch, laat staan veilig, het naastgelegen wedstrijdbad dan open te houden. Westers: “Als die bodem eruit is, houd je een 2,20 meter diep gat over.”

Vloertegels

Deze operatie, inclusief vervanging van de onderwaterverlichting (’als we toch bezig zijn’), duurt 2 à 3 weken. Maar dat is niet alles wat er moet gebeuren. Ook alle vloertegels worden vervangen. “Die tegels liggen er ook al 20 jaar - het zwembad is van 1998. Door het intensieve gebruik én het vele schoonmaken zijn die tegels flink gaan slijten. Met name bij de kleedkamers en rondom het zwembad.”

Het is simpelweg tijd voor nieuwe vloertegels, zegt Westers. “De tegels moeten in de eerste plaats aan antislip-normen voldoen. Verder moeten ze goed schoon te houden zijn en moeten ze fris zijn.”

De nieuwe tegels zullen behalve fris wat moderner zijn. Maar dat is niet het enige voordeel. Westers: “We moeten nu héél goed schoonmaken om de vloer zo stroef mogelijk te houden. Dat is echt heel veel werk. Met de nieuwe tegels besparen we dus ook veel werk.”

De tegelzetters zullen de nieuwe tegels op de oude tegels verlijmen. “Daar zijn ze met 5 of 6 man 8 weken mee bezig. Dat klinkt lang, maar het gaat om 1000 vierkante meter.”

Ondertussen zullen ook de trespawandjes van de kleedhokjes vervangen worden.

Rustigste maanden

“Er moet gewoon heel veel gebeuren”, zegt Westers. “En dat kan eigenlijk alleen in deze periode. Ik snap dat het vreemd overkomt dat een zwembad in de zomermaanden dichtgaat, maar dat zijn onze rustigste maanden. Wij zijn feitelijk een slecht weer-accommodatie.”

Alleen het buitenbad open houden, zoals de SP, die raadsvragen stelde over de sluiting van het zwembad, voorstelde is ook geen optie. “Een aparte ingang maken, zoals de SP opperde, is nog wel mogelijk”, weet Westers. “Maar dan zijn geen douches, toiletten en kleedkamers beschikbaar. Terwijl we daartoe wel verplicht zijn. Daarnaast gebruiken we het buitenterrein voor aan- en afvoer van de bouwmaterialen en wordt het buitenterrein gebruikt voor bijvoorbeeld het zagen en snijden van de tegels en de vloerdelen.”

Bovendien: “Het buitenbad is maar klein, hè: 10 bij 15 meter.”

Conclusie: er is geen andere mogelijkheid dan het zwembad helemaal te sluiten. “Ik snap het als mensen daar van balen, hoor. Ik vind ook dat zo’n accommodatie als de onze open moet zijn als je die wil gebruiken. Maar het kan nu echt niet anders”, zegt Westers.

Lange vakantie

Hij en zijn collega’s kunnen zich derhalve opmaken voor een lange vakantie. “Haha... Nee, hoor. We hebben allemaal gewoon onze reguliere zomervakantie. Wie wil, heeft ditmaal wél de mogelijkheid wat extra vakantie op te nemen. Die ruimte is er nu.”

“Verder zullen we met het personeel allerlei schoonmaak- en kleine onderhoudswerkzaamheden verrichten... We kunnen ons personeel in ieder geval niet in andere zwembaden in de gemeente inzetten. Die baden worden immers beheerd door stichtingen of commerciële partijen.”

Maandag 3 september om 07.00 moet alles klaar zijn. “Dan gaan we weer open”, beklemtoont Westers. “Die deadline is keihard. Er mag dus niet teveel tegenzitten. En zit er wel iets tegen, moeten we dat in de avonden of in de weekenden maar inhalen.”