Koor St. Jozef on tour

SAPPEMEER - Het Koor St. Jozef gaat ‘on tour’. De tournee langs enkele noordelijke verzorgingscentra wordt dinsdag 12 juni afgetrapt in Zonnehuis Hippolytushoes in Middelstum.

Door Marc Jansen

Koor St. Jozef is in 2015 opgericht door Jacintha Porrenga van muziekschool De Notenboom in Sappemeer. “Doelstelling was mensen van buitenaf te koppelen aan bewoners van Zonnehuis St. Jozef in Sappemeer. Om zo een soort van zorgeffect van buitenaf te creëren”, vertelt Jacintha Porrenga.

Zij is ook de dirigent van het koor, dat uit ongeveer 20 mannen en vrouwen bestaat. Ongeveer de helft van hen woont in St. Jozef. De andere helft komt van buitenaf. “Ook dat zijn ouderen”, zegt Porrenga. “Of in ieder geval 60+.”

Het koor repeteert sinds de oprichting wekelijks in St. Jozef. “We zingen van alles: oude schoolliedjes, smartlappen, kleinkunstnummers en zelfs enkele oude Amsterdamse nummers.”

Cd

Dat doen ze met zoveel verve dat Porrenga het vorig jaar tijd vond een cd op te nemen. “Nou, dat was wat... Dat vonden ze maar spannend. Hoe moest dat wel...”, zegt de bijna 30-jarige dirigent. “Maar ze kunnen veel meer dan ze denken.”

Zo gezegd, zo gedaan. Koor St. Jozef nam een cd op in de Willibrorduskerk in Sappemeer. Porrenga: “Was het natuurlijk steenkoud. Waardoor de koorleden zich allemaal in dekens hulden...”

Presentatie

De cd-presentatie was 18 juni 2017. In het Kielzog in Hoogezand. “We hadden hiervoor de bewoners van de andere zorgcentra in de gemeente uitgenodigd. Het Nationaal Bus Museum zorgde voor het vervoer van de ouderen.”

De cd-presentatie werd een doorslaand succes. “De koorleden stonden ook perplex. Daar sta je als 99-jarige ineens op een podium. Heel gaaf!”

Drive

De koorleden kregen volgens Porrena ‘zo’n drive’ dat het wel een vervolg moest krijgen. “En dus gaan we on tour. We beginnen 12 juni in Middelstum. 3 juli volgt Leens. Daarna bekijken we hoe de ouderen deze uitstapjes verteren. Gaat het allemaal goed, volgen in september nog 2 optredens.”