Hennepfabriek in Foxhol ontdekt

De politie heeft maandagochtend zes aanhoudingen gedaan na het ontdekken van een hennepfabriek in Foxhol. Deze ‘fabriek’ had zich gevestigd in een leegstaand fabriekspand aan de Avebe-weg. In het pand vonden agenten een hennepkwekerij met ruim 5000 planten. Een 37-jarige inwoner van Den Helder, een 38-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie en een 47-jarige inwoner van Julianadorp werden op heterdaad aangehouden. Diezelfde ochtend werden ook een 50-jarige inwoner van Dedemsvaart, een 60-jarige inwoner van Burgum en een 54-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Alle verdachten werden naar het politiebureau overgebracht.

Verdachte omstandigheden

Bij de politie waren meerdere anonieme tips binnengekomen dat in het leegstaande fabriekspand mogelijk hennep werd geteeld. Tijdens dit onderzoek werd al snel duidelijk dat in het pand vermoedelijk een grote hennepkwekerij moest zitten. Zo bleek dat het stroomgebruik vanaf deze locatie bijzonder hoog, terwijl er geen zichtbare bedrijfsactiviteiten waarneembaar waren.

Een 50-jarige man uit Dedemsvaart bleek als eigenaar van het pand iedere maand voor duizenden euro’s aan huur te krijgen. De hoogte van de huursom vond de politie opmerkelijk, om die reden vermoedt het hennepteam van de politie dat de leegstaande fabriek is aangekocht voor het verrichten van criminele activiteiten.

De stroom voor de hennepkwekerij werd illegaal afgetapt. Netbeheerder Enexis heeft van deze diefstal dan ook aangifte gedaan. Zij willen de gemaakte kosten en de gestolen energie op de verdachten verhalen. De gemeente Midden-Groningen is van plan om het fabriekspand voor de duur van enkele maanden te sluiten.