Een feest voor en door leerlingen | Op weg naar 150 jaar Aletta

HOOGEZAND - ‘Op weg naar 150 jaar Aletta’. De HS-krant werkt onder deze noemer toe naar de viering van het 150-jarig bestaan van het dr. Aletta Jacobs College (en zijn rechtsvoorgangers).

Door Jolanda Klunder

Een gesprek met 2 leden van het organisatiecomité ‘Aletta 150’: Teun van Roy en Hans Brouwer. Zij stellen dat de reünie zaterdag 13 oktober vooral een feest moet worden van ontmoeten en terugkijken.

Een gezellig feest bestemd voor de oud-leerlingen van het Aletta en alle scholen openbaar voortgezet onderwijs die in het Aletta zijn opgegaan. En natuurlijk ook voor de (oud-)medewerkers van deze scholen.

Hans Brouwer was van 1980 tot 2008 als docent handvaardigheid/ techniek aan het Aletta verbonden. Hij maakte in 1993 ook deel uit van de jubileumcommissie ‘AJS 125’ en kent in die zin het klappen van de zweep.

Teun van Roy is inmiddels al weer 18 jaar aan het Aletta verbonden. Hij is teamleider onderbouw havo/ vwo en is tevens het aanspreekpunt voor alles wat met het 150-jarig bestaan te maken heeft.

Herinneringen ophalen

Teun van Roy: “Wij zijn in deze commissie gestapt omdat we graag iets voor onze oud-leerlingen en -medewerkers willen organiseren. Hans en ik werken al 8 jaar niet meer samen, maar we spreken elkaar nog regelmatig. We merken dan zelf hoe leuk het is om herinneringen op te halen en denken altijd met plezier terug aan die tijd van samenwerking.”

“Door de ontmoeting met oud-klasgenoten te organiseren, de mogelijkheid weer eens samen op de foto te gaan of een lesje van een docent van toen te volgen, hopen wij dat ook anderen weer mooie herinneringen kunnen ophalen. Maar ook activiteiten als een (virtuele) tour langs de oude schoolgebouwen, een pubquiz, een sportieve challenge of de Aletta Escaperoom behoren die dag tot de mogelijkheden.”

“Toch zal het de meeste reünisten gaan om het bijpraten met elkaar. Dat kan in het ontmoetingscafé onder het genot van een hapje en een drankje en ’s avonds tijdens het foodtruckfestival. Gedurende de dag zullen in het ontmoetingscafé ook enkele ‘bekende’ oud-leerlingen worden geïnterviewd om zo een kijkje in hun leven van toen en nu te geven. Mocht je na een hele dag nog steeds niet zijn bijgepraat, dan kan de gezelligheid worden verplaatst naar Hotel Faber of Theatercafé ‘t Pierement. Beide horecagelegenheden zetten de deuren op 13 oktober open voor reünisten.”

Aanmelden

Hans Bouwer: “De reünie trok 25 jaar geleden meer dan 2500 bezoekers. Ook nu verwachten we een groot aantal aanmeldingen, mede gezien het feit dat ook de leerlingen en medewerkers van de rechtsvoorgangers van het Aletta welkom zijn. Zoals van bijvoorbeeld de RHBS, (M)ULO, SBHS, VSO-LOM/PRO. Het complete lijstje is te vinden op de schoolsite www.aletta.nl.”

“Het wordt dus een mooie mix van oud, niet zo oud en jong!”, zegt Van Roy. “Heb je nu wel of geen diploma, heb je korte of langere tijd op het openbaar voortgezet onderwijs in Hoogezand-Sappemeer gezeten of er gewerkt, het maakt niet uit. Wij willen op een leuke manier faciliteren dat de mensen met elkaar in contact komen. En proberen daar een zo leuk mogelijk programma voor samen te stellen. We zijn hier samen met het Groningen Congresbureau 1,5 jaar geleden mee gestart. Dit bureau heeft veel ervaring met het organiseren van onder andere reünies, en is op het gebied van organisatie rondom de inschrijving en betaling onmisbaar.”

Brouwer: “Medewerkers en oud-medewerkers van het Aletta die zich inzetten voor de reünie doen dit met veel plezier naast hun andere werkzaamheden, maar zijn geen experts op dit gebied. Doordat we veel zelf doen, kunnen we in combinatie met sponsoring de prijs zo laag mogelijk houden.”

Prijs

Van Roy: “Uit enkele reacties begrijpen wij dat de prijs voor sommige mensen aan de hoge kant is. Maar daarvoor krijg je wel een compleet programma inclusief hapjes en drankjes. Natuurlijk doet de school ook graag een bijdrage en daar is rekening mee gehouden. Maar geld waarover de school beschikt is bedoeld voor onderwijs en daar willen wij het dan ook zo veel als mogelijk aan uitgeven.”

Brouwer: “Het is nu voor de organisatie van belang dat mensen zich gaan aanmelden. Wij analyseren die aanmeldingen en kunnen daarop anticiperen met specifieke activiteiten. Als aanmeldingen kort voor 13 oktober binnenkomen is het lastig om het programma aan te passen en toe te snijden op de aangemelde bezoekers.”

De heren zeggen dat er al veel wordt aangemeld via de schoolsite. Van Roy: ”We krijgen vragen van oud-leerlingen of er via de site zichtbaar gemaakt kan worden wie zich zoal hebben aangemeld. Dit gaan we doen vanaf de 500ste aanmelding. Daar verbinden we dan tevens een leuke actie aan: de 500ste aanmelder ontvangt namelijk een Aletta-verrassingspakket (foto; red.). Wil je kans maken op die prijs, meld je dan snel aan!”

Voor en door leerlingen

Van Roy: “Het is leuk te ervaren dat oud-leerlingen een steentje willen bijdragen aan ‘Aletta 150 jaar’. Een paar voorbeelden: oud-leerling Nomi de Ridder (Leutholff) heeft het jubileumlogo ontworpen en oud-leerling Grethi Bontsema komt naar het schoolplein om de reünisten te fotograferen in haar Fotomobiel. In het kader van de talkshow ‘Dat is er 1 van het Aletta’ worden zangeres San Glaser (oud-leerling Sandra Buurke) en Noord-Hollands commissaris van de koning Johan Remkes (RHBS) geïnterviewd op 13 oktober.”

Brouwer: “Reünisten die zich aanmelden kunnen ook met ideeën komen. We bekijken dan samen hoe we die ideeën kunnen uitwerken en zo mogelijk een plaats in het programma kunnen geven.”

Van Roy: “Het is ons doel voor iedereen een leuke dag te organiseren en input kunnen we daarvoor altijd gebruiken. In de school is voldoende ruimte voor verschillende initiatieven. Naast speciale ontmoetingen voor Ardennengangers en brugklaskampassistenten zijn er vast ook nog andere groepen die graag even samenkomen. Een optreden met de oude schoolband behoort tot de mogelijkheden en natuurlijk kunnen talentvolle oud-leerlingen, zoals bijvoorbeeld de winnaars van Aletta’s talentenjachten die dag ook een podium krijgen. Ze mogen zich bij mij melden.”

Start posteractie

Brouwer: “We krijgen hulp van veel mensen om de reünie onder de aandacht te brengen. We hopen zoveel mogelijk mensen te bereiken via de schrijvende pers, de schoolsite en Facebook. Deze week starten we met onze posteractie, we sturen de posters onder andere naar (sport)verenigingen en buurthuizen. Wie ook een mooie plek voor een poster heeft en die wil ophangen, kan een mail sturen naar Teun van Roy: tvroy@aletta.nl.”