Bernadette helpt de huiszwaluw

KROPSWOLDE - Getriggerd door een publicatie van Natuurmonumenten, besluiten de 11-jarige Bernadette den Boer uit Kropswolde en haar buurvrouw Mirjam Hampsink de huiszwaluw een handje te helpen.

De huiszwaluw heeft het moeilijk, kwam uit de publicatie naar voren. In 40 jaar tijd is de populatie met 80% afgenomen. Omdat heel veel mensen de nesten van de vogels verwijderen én omdat voldoende modder voor nestbouw vaak ontbreekt.

Keramiekklei

Aan het verwijderen van de nestjes doen ze sowieso niet aan de Bark. Waardoor ze er ‘gewoon’ ieder jaar nestjes hebben onder de dakgoot. Blijft over het beschikbaar stellen van modder. Of in het geval van Bernadette en haar creatieve buurvrouw: keramiekklei.

Ze leggen de klei op een grote schaal en zien al snel dat dit een schot in de roos is. De zwaluwen bouwen zowel bij Bernadette als bij haar buurvrouw meerdere nestjes; 7 in totaal. Dat ze daarvoor daadwerkelijk de keramiekklei gebruiken is ook helder.

Niet alleen zijn de nestjes veel witter dan de normale donkergrijze nestjes, ook het lintje dat expres in de keramiekklei wordt verstopt wappert vrolijk onder de dakgoot.