Reutelende oldtimers in Froombosch

FROOMBOSCH - Wat doet een brommerclub uit het Drentse Coevorden nou in Froombosch? Het antwoord is simpel. Een mooie toertocht rijden die is uitgezet door Froombosch-ter Geert Heikens.

Door Jessica Koning

Het was zondag een drukte van belang op het terrein van ijsbaan Froombosch. Bijna 40 brommerfanaten verzamelden zich bij het hoofdkwartier van ijsmeester Heikens. De inwoner van Froombosch heeft zijn hart niet alleen verloren aan de ijsclub, ook Oldtimerclub De Reutel is voor Heikens een grote hobby. “Ik ben nu 10 jaar lid en zoals dat bij zoveel dingen gaat, is dat allemaal via-via gegaan. Mijn broers zwager was lid en ik wilde graag eens mee.”

Dat beviel zo goed dat Heikens besloot zich aan te sluiten bij De Reutel. Terwijl in de omgeving vergelijkbare verenigingen zijn. Maar hij voelt zich thuis bij de club en de mentaliteit van de leden past bij hem. “Nuchter en eerlijk, daar houd ik van.”

Blij met Heikens

Andersom zijn Drenten blij met Heikens in hun gelederen. Een aantal jaren terug, vroegen ze of niet een keer bij Geert in de buurt konden rijden. Dat liet de inmiddels 78-jarige Heikens zich geen 2 keer zeggen. Hij zette een prachtroute uit en dat is inmiddels een jaarlijks ritueel geworden.

Dit jaar doorkruist de optocht Harkstede, over de Woordmansdijk naar Waterhuizen, Onnen, Noordlaren, Glimmen en in Eelde wordt er even gepauzeerd. Vervolgens vertrekken de mannen en een aantal dames weer en gaan ze achter het vliegveld langs, naar Donderen, Zeijen, Ubbena, Oude Molen, Anloo, Annen, Spijkerboor en dan via Borgercompagnie weer terug naar Froombosch. “Dan hebben we er zo’n 80 kilometer opzitten en is het mooi geweest”, lacht hij.

Kreidlers en Zündapps

Zoals gezegd, de leden rijden uitsluitend oldtimer brommers. Op de parkeerplaats staan vooral veel Kreidlers en Zündapps. Ook een aantal Solexen, Thomossen een enkele Puch, en merken als Simson, Berini en ook Honda staan ertussen. Die laatste is eigendom van Rieks de Jonge uit Sappemeer. Hij is lid van een club hier uit de buurt maar vandaag zijn ook niet-leden welkom mee te rijden.

“De mijne is één van de eerste 4-takt brommers in Nederland”, vertelt De Jonge trots. Zijn Honda C310 dateert van 1962.

De Reutel

De Reutel dankt zijn naam aan het reutelende geluid dat brommers kunnen maken. De club telt een paar honderd leden inmiddels. De oudste is 82 en het jongste lid, 26. En dat is Geerts kleinzoon, Michel Heikens.

Tijdens de oprichting was één ding duidelijk. Het werd een club voor iedere oldtimer-brommer. Dus niet puur Solex of louter Zündapp. “Dat maakt het lidmaatschap schitterend. We zijn met elkaar, we praten alleen maar over brommers en het sleutelen daaraan, we hebben wat handel onderling en wisselen tips uit”, zegt Geert.

De Reutel gaat overigens niet zomaar op pad. Er gaat een bezemwagen mee, walkie talkies zitten in de binnenzak en er gelden strikte regels. Eén daarvan is niet inhalen. “We rijden zoals we vertrekken. De ene gaat nou eenmaal wat sneller dan de ander maar sommige zullen zich in moeten houden anders wordt het een chaos.”

Dat inhouden, dat geldt zeker voor Geert. De sleutelaar heeft zijn Zündapp uit 1972 aangepast. “Een heel klein beetje maar”, vertrouwt hij me met een knipoog toe.