De Watervrienden in nood

HOOGEZAND - “Als er in oktober geen nieuwe mensen zijn, worden we gedwongen volgend jaar minder water te huren.” Was getekend: Hendrik Boekhoud, voorzitter van De Watervrienden Hoogezand-Sappemeer.

Door Marc Jansen

“We zitten een beetje omhoog”, zegt de inwoner van Kropswolde. “Sinds onze vereniging in 1984 is opgericht, hebben we zwemlessen gegeven. Daar hadden we altijd een mooie club vrijwilligers voor. Maar sinds een paar jaar wordt het steeds minder, hebben we eigenlijk onvoldoende lesgevers.”

Meer precies: onvoldoende gekwalificeerde lesgevers.

Zwemleider Zwem-ABC

“We eisen dat iedereen die langs het water staat de cursus Zwemleider Zwem-ABC gevolgd heeft”, zegt Boekhoud. “Ook vanuit veiligheidsoverwegingen. Je wilt je wel kunnen verantwoorden wanneer er onverhoopt iets gebeurt. We hebben veel heel actieve jongeren. Goede zwemmers die de lesgevers graag wat meehelpen. Maar zij willen niet de cursus volgen. Veelal omdat ze binnenkort uitvliegen; voor een studie of omdat ze verhuizen. Deze mensen willen de vereniging niet op kosten jagen, om er vervolgens niets voor terug te kunnen doen.”

De vereniging beschikt op dit moment nog over 3 gekwalificeerde lesgevers. “Maar 1 van hen stopt er op korte termijn mee”, weet Boekhoud. Blijven dus 2 over. “We worden heel kwetsbaar. Als er eentje uitvalt, zit je meteen omhoog.”

De Watervrienden werkt voor de zwemlessen namelijk met kleine groepen. “Maximaal 7 of 8 kinderen. Zodat we de kinderen maximaal aandacht kunnen geven. Zeker met hulp van die jongeren wordt vaak zelfs 1 op 1 gewerkt.”

In het ideale plaatje heeft De Watervrienden zeker 5 lesgevers. “We hebben nu zelfs een wachtlijst voor kinderen die willen lessen. Maar als er niemand bij komt gaan we niet meer met nieuwe groepen beginnen.”

Vrijwillige basis

Wat de zoektocht naar lesgevers mogelijk bemoeilijkt, is dat De Watervrienden niet betaalt. Iedereen die zich voor de vereniging inzet, doet dat op vrijwillige basis. Boekhoud: “Daardoor kunnen we de kosten zo laag mogelijk houden. Het meeste geld gaat naar de huur van water (zwembad De Kalkwijck; red.). We zijn er elke vrijdag van 19.00 tot 19.45 uur voor de lessen voor het Zwem-ABC. Daarna hebben we nog een halfuur voor kinderen die verder gaan; we geven in totaal 24 verschillende diploma’s uit. Op zondagavond huren we een halfuur water voor zwemlessen voor gevorderden en een halfuur voor vrij zwemmen. En op woensdagavond kunnen onze leden een halfuur vrij zwemmen.”

Kerngezond

Desalniettemin blijven zwemlessen duur, weet Boekhoud. De website leert dat de contributie 211 euro is voor iemand die ‘gewoon lid’ is en zwemles voor het A-, B- of C-diploma krijgt. “Het lidmaatschap van onze vereniging is voorwaarde voor het mogen volgen van zwemlessen. Het duurt gemiddeld toch 2 jaar voordat een kind zijn A, B en misschien C heeft. Overigens hebben we ook een - bij vlagen fanatieke - activiteitencommissie. Die organiseert allerhande leuke dingen voor de leden”, zegt Boukhoud, die wenst te benadrukken dat De Watervrienden Hoogezand-Sappemeer een kerngezonde vereniging is.

“We zijn financieel gezond, we hebben veel enthousiaste leden - er is dus zelfs een wachtlijst - en we hebben de Licentie Nationale Zwemdiploma’s. We hebben alles op orde. Het schort alleen aan lesgevers.”

Doemscenario

Dat laatste is evenwel een dermate groot probleem, dat al een doemscenario geschreven is. “Als er in oktober geen nieuwe mensen zijn, worden we gedwongen volgend jaar minder water te huren. Maar krijgen we voor die tijd wel nieuwe lesgevers, kunnen we in sepember nog met nieuwe groepen beginnen.”

Wie De Watervrienden Hoogezand-Sappemeer denkt te kunnen helpen, kan zich melden via dewatervriendenhs@gmail.com.