Bankje voor gemeentehuis in Hoogezand vernoemd naar Heiko Harm Edens

HOOGEZAND - Wethouder Peter Verschuren van Midden-Groningen neemt zaterdag 26 mei om 13.00 uur een naar Heiko Harm Edens vernoemd bankje in gebruik. Het bankje staat tegenover de ingang van het Kielzog, op de plek waar avondvierdaagsedeelnemers zich steevast presenteerden aan het gemeentebestuur.

De vernoeming naar Heiko Harm Edens is een postuum eerbetoon aan de op 22 februari 2017 overleden Heiko Harm Edens. Hij was ruim 40 jaar - van 1975 tot 2016 - betrokken bij de organisatie van de Avondvierdaagse Hoogezand-Sappemeer.

Die betrokkenheid begon met het lidmaatschap van de Avondvierdaagse Commissie als afgevaardigde van zijn ‘eigen’ wandelvereniging De Stappers.

Toen de avondvierdaagse in 1997 geen doorgang dreigde te vinden vanwege een crisis in deze commissie, richtte hij samen met een aantal anderen Stichting Avondvierdaagse Hoogezand-Sappemeer op.

Als secretaris van de stichting was hij de grote regelaar en organisator van de hele logistiek achter het evenement. Van 2011 tot 2016 was hij als voorzitter van het stichtingsbestuur verantwoordelijk voor de algehele coördinatie en promotie.

Postuum eerbetoon

Edens is bij leven nooit bedankt voor zijn jarenlange bijdrage aan het wandelevenement. De gemeente heeft op verzoek van het huidige bestuur van Stichting Avondvierdaagse Hoogezand-Sappemeer besloten bij uitzondering mee te werken aan een postuum eerbetoon.

Het feit dat hij ruim 40 jaar betrokken was bij de organisatie en dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ‘doorstart’ in 1997 waren daarbij de argumenten.

Ingebruikname

Wethouder Peter Verschuren zal bij de officiële ingebruikname een plaquette onthullen. Daarbij zullen naast Edens’ weduwe en andere familieleden ook vertegenwoordigers van Stichting Avondvierdaagse Hoogezand-Sappemeer aanwezig zijn.

Avondvierdaagse Hoogezand-Sappemeer staat van 28 mei tot en met 1 juni voor de 74ste op de agenda.