Achter de kassa bij Elisa Mode: Annet de Jonge

HOOGEZAND - In de rubriek ‘Achter de kassa’ een kort portret van een kassamedewerker van een winkel in het verspreidingsgebied van de HS-krant. Deze week met Annet de Jonge.

Achter de kassa bij: “Elisa Mode in Hoogezand.”

Naam: “Annet de Jonge.”

Leeftijd: “46.”

Woonplaats: “Kropswolde.”

Sta je uitsluitend achter de kassa of heb je ook andere werkzaamheden? “Ik doe alles wat je in een winkel moet doen. Dat varieert van schoonmaken en de winkel netjes houden tot vracht uitpakken, klanten bellen en natuurlijk verkopen. Veel van deze werkzaamheden lijken vanzelfsprekend. Maar dat ze dat niet zijn, merkte ik wel toen we stagiairs hadden. Dan moest je toch best veel uitleggen.”

Heb je een fulltime of een parttime baan? “Parttime. Ik werk 4 ochtenden per week.”

Doe je er nog iets naast? “Niet qua werk. Al zie ik mijn werk ook als hobby... Maar ik ben een bezige bij. Ik ben altijd wel bezig. Ik mag bijvoorbeeld graag iets leuks doen met mijn dochter van 10 en mijn man. Maar ik vind het ook leuk het gezellig in huis te hebben.”

Hoe lang werk je al bij Elisa Mode? “17 jaar. Ik ben met meer uren begonnen, maar heb dat aantal wat aangepast aan de gezinssituatie. Wat het werken hier zo fijn maakt, is dat ik van Bethsy (eigenares Bethsy Knip; red.) alle vertrouwen en vrijheid krijg.”

Op welke dag of dagen werk je het liefst? “Ik vind alle dagen leuk. Je weet nooit wat er komt. Dat maakt het lekker onvoorspelbaar. Maar het zijn in ieder geval altijd leuke en gezellige mensen.”

Ken je alle prijzen uit je hoofd? “Min of meer.”

Wat vind je het leukste onderdeel van je werk? “Het omgaan met mensen, de sociale contacten. Dat onderdeel van het werk wordt met de concurrentie van het internet ook steeds belangrijker.”

Kun je een band opbouwen met je klanten? “Zeker! Niet alleen ik ben 17 jaar ouder geworden, de klanten ook. Die zijn bijvoorbeeld met pensioen gegaan of zijn oma geworden. Er gebeurt immers van alles in een mensenleven. En als je elkaar dan een paar keer per seizoen ziet...”

Ben je er bewust van dat je achter de kassa het visitekaartje van het bedrijf bent? Zo ja, doe je daar iets mee? “Dat ben ik. Ik probeer er daarom altijd representatief uit te zien. Dat betekent dat ik altijd kleding van de winkel draag. Zien doet immers kopen.”