Kaashuis Wrongel viert start graskaas-seizoen

hoogezand - Om de start van het graskaas-seizoen te vieren, trakteert Kaashuis Wrongel klanten die 1 kilo Noord-Hollandse graskaas kopen op een placemat.

“Wat de nieuwe haring is voor visliefhebbers, is de graskaas voor de liefhebbers van jonge kaas”, zeggen Marcel Jacobs en Grietus Hoekstra van het in de Hoogezandster winkelcentra De Hooge Meeren en Martenshoek kaashuis.

“En dit is het seizoen om er volop van te genieten.”

Mals voorjaarsgras

Graskaas is kaas die gemaakt is van de melk van koeien die in de wei van het malse voorjaarsgras eten. “Die melk levert heerlijke, zacht romige kaas, met een prachtige gele kleur. Die mooie gele kleur is te danken aan het hoge gehalte aan caroteen in het voorjaarsgras, puur natuur dus”, weten de Kaashuis Wrongel-eigenaren.

Ze voegen er aan toe dat koeien niet ‘s winters op stal staan omdat ze niet tegen de kou kunnen, maar omdat er dan te weinig gras groeit. “Als het gras weer goed begint te groeien, mogen de koeien lekker de wei in. Zij smullen dan weer van het jonge, verse, malse gras en geven heerlijke melk.”

“Maar graskaas is er niet meteen zodra de koeien weer in de wei staan. Kaas moet immers rijpen. Daarom duurt het minimaal 4, liever 5, weken voordat er graskaas is.”