Vechtende soldaten en kanonschoten schallen door Slochteren

SLOCHTEREN - Bulderende kanonschoten en Middeleeuwse soldaten vulden het pinksterweekend de tuinen van de Fraeylemaborg in Slochteren. Dit in het kader van het Pinksterspektakel Fraeylemaborg.

Door Jessica Koning

Mannen en vrouwen sloegen het afgelopen weekend hun kampement op in Slochteren. Twee dagen terug in de tijd: leven, eten, slapen en vechten zoals ze dat toen ook deden.

De Vereniging Krijgshistorie Vesting Bourtange (VKVB) begon ooit met het evenement in Slochteren, op uitnodiging van manager Gerard de Haan van de stichting Fraeylemaborg.

“We doen dit al vele jaren hier”, zegt voorzitter Peter Lourens van de VKVB. “Wij zijn 12 jaar geleden begonnen en komen een groot deel van die jaren hiernaartoe. De veldslag die we naspelen met de re-enactors past ook goed hier in deze setting.”

Veldslag

De ruim 50 historische vechters waanden zich in de Tachtigjarige Oorlog. Ze speelden een veldslag tussen Nederlandse en Spaanse soldaten na.

Onder een heerlijk lentezonnetje wisten vele mensen hun weg naar Slochteren te vinden. Jong en oud, alleen of met het hele gezin. Mensen bekeken massaal de veldslag en knoopten tussentijds en praatje aan met de re-enactors die graag vertelden over hun way of life.

Deze acteurs komen overigens niet alleen uit Nederland. “Er zijn ook een Engelse en een Duitse vereniging aanwezig. Tel daarbij nog wat losse mensen op en zo komen we hier allemaal samen. 1 grote familie eigenlijk”, aldus Lourens, die samen met zijn vrouw zijn grote passie vond in het naspelen van historische gebeurtenissen.

Dat beaamt Adri uit Nijkerk. ‘Zijn’ eigen club heeft elders het kampement opgeslagen de pinksterdagen. “Ik besloot hierheen te gaan want het is een ontzettend gezellige club mensen bij elkaar, zoals Peter ook zegt, 1 grote familie waar alles altijd goed geregeld is. Samen zijn we eigenlijk 1 pot nat”, lacht hij.

Speurtocht

De VKVB begon met 7 leden. Dat zijn er inmiddels 50. Samen met de Fraeylemaborg maakten ze het voor de jonge bezoekers extra leuk en leerzaam door een speurtocht uit te schrijven. De kinderen kregen historische vragen voorgeschoteld die ze door rond te vragen konden beantwoorden.

Bij de leerlooier konden ze tenslotte de lijst inleveren en werden ze beloond met een echt loden kogel. Maar dat was niet het enige. Na een supersnelle cursus Middeleeuws vechten zoals een Piekenier dat vroeger deed – met een lange lans - mochten ze het tegen de re-enactors opnemen die door de kleintjes uiteraard de pan in werden gehakt.

Slag om Heiligerlee

Back to basic betekent natuurlijk ook geen mobiele telefoon in de broekzakken van de historische soldatentenues.

Peter Lourens: “We doen heel historisch met elkaar dus de mobieltjes staan uit, hoewel ik die ’s avonds wel even weer aanzet want ondertussen ben ik ook druk met de organisatie van De Slag bij Heiligerlee volgende week.”