400 huishoudens in Zuidlaren speuren energieslurpers op

ZUIDLAREN - Wethouder Oetra Gopal van Tynaarlo heeft woensdag een koffer met meetapparatuur overhandigd aan de familie Jansen in Zuidlaren.

Zij deed dit in het kader van de actie ‘Speur de Energieslurper’. Deze is actie is het eerste onderdeel van ‘10.000 Duurzame Huishoudens’, een gezamenlijk project van de Hanzehogeschool Groningen en de provincie Drenthe waarbij 10.000 huishoudens aan de slag gaan met energiebesparing binnen hun eigen huishouden.

Koffer met meetapparatuur

De gemeente Tynaarlo trapt af: 400 huishoudens in Zuidlaren krijgen een koffer met meetapparatuur aangeboden waarmee energieslurpers opgespoord kunnen worden.

Uiteindelijk wordt deze koffer aan 10.000 huishoudens in de provincie Drenthe aangeboden. Na het vinden van de grootste energieslurpers in de woning, delen bewoners de resultaten met elkaar en verkennen ze samen met onderzoekers van de Hanzehogeschool mogelijkheden om energie te besparen.

Energiewacht

De Energiewacht zal deelnemende huishoudens daarna een aanbod doen waarmee de woning duurzamer kan worden gemaakt.

Ook niet deelnemende huishoudens krijgen een aanbod van de Energiewacht. Voor de onderzoekers is het verschil interessant tussen mensen die alleen dit aanbod krijgen en mensen die eerst aan ‘Speur de Energieslurper’ hebben deelgenomen.

Verwacht wordt dat mensen die zelf meer inzicht gekregen hebben, een aanbod beter kunnen beoordelen en sneller bereid zijn om maatregelen te treffen.