Panasz Cup: voetbal, muziek en lekker eten

SAPPEMEER - “Voetbal verbindt. Zoals muziek en eten dat ook doen.” Aan het woord is Danny Sahit, organisator van het multiculturele voetbaltoernooi Panasz Cup.

Dit toernooi wordt zaterdag 16 juni afgewerkt op Sportpark Henk Bruins in Sappemeer. Het is de tweede keer dat het vaste onderkomen van HSC het podium is van de strijd om de Panasz Cup.

“De eerste editie in 2014 vond plaats bij VV Hoogezand. We hadden daar de beschikking over twee velden: het kunstgrasveld en het veld daarnaast. Met daartussen bosschage. Omdat alle entertainment bovendien op het parkeerterrein plaatsvond, was er nauwelijks interactie”, vertelt Sahit.

“De accommodatie van HSC is meer geschikt om eenheid te creëren. Alle foodstands en dergelijke staan op een heel centraal punt. Waar je ook nog naar de wedstrijden kunt kijken.”

Voetbal

Want voetbal is en blijft het hoofdingrediënt van de Panasz Cup. Sahit: “We hebben een seniorentoernooi (16+), een 35+-toernooi en een toernooi voor 55-plussers. Er kunnen maximaal 10 senioren-, 10 35+- en 8 55+-teams meedoen. Overigens spelen de 55-plussers niet helemaal volgens de regels van het Walking Football. Dat vind ik iets te streng. Maar ze spelen wél 7 tegen 7, op een half veld. Al geldt dat ook voor de senioren en de 35-plussers.”

Het toernooi heeft een reputatie hoog te houden waar het de kwaliteit van het voetbal betreft. De vorige editie werd bijvoorbeeld gewonnen door een team met de profs Tom Hiariej en Henk Bos, een zaalvoetbalinternational Yoshua St. Juste in de gelederen.

“Zo is het al sinds ik Panasz in 1997 heb opgericht”, zegt de 46-jarige Sahit. “Met een aantal heel goede voetballers - mannen van het eerste uur zijn Germain Beck, Kenneth en Gio Slijngaard, Roger Sillé, Bert Zimmerman en Anton Jongsma - gingen we destijd in het hele land allerlei zomertoernooien af. In eerste instantie om te winnen - we zijn ook met heel wat bekertjes thuis gekomen - maar ook bij elkaar te zijn. De toernooien hadden vaak het karakter van een reünie.”

De stoute schoenen aan

Toen het aantal toernooien in den lande terugliep, besloot de inwoner van Hoogezand de stoute schoenen aan te trekken en zelf een toernooi te organiseren. Aanvankelijk nog onder de noemer Multicultureel Soccer Festival. Met succes: “De vorige keer (in 2016; red) waren er in totaal 2500 mensen!”, zegt Sahit niet zonder trots.

Behalve de naam is weinig veranderd. Voetbal voert nog altijd de boventoon. Sahit: “Daarnaast is er muziek van onder meer DJ Wreck en DJ Steve S en komen allerhande eetkraampjes naar Sappemeer - de bekendste is waarschijnlijk die van mammiejammie - en kan er gebarbecued worden. Het evenement vindt twee dagen na afloop van de ramadan plaats... Voor de kids is er altijd een springkussen. En verder hebben we nog een paar verrassingen in petto.”

Teams kunnen zich nog inschrijven voor deelname. Dat kan via panaszcup@gmail.com. Deelname kost 100 euro (per team).