Feest van de Geest: installatie Peter Dijk in Dorpskerk Zuidlaren

ZUIDLAREN - In de Dorpskerk van Zuidlaren wordt de installatie 'Pavilion Silo - een herinnering kan de tijd verwarmen' van Peter Dijk uit Groningen tentoongesteld. Dit gebeurt in het kader van de manifestatie 'Feest van de Geest'.

De installatie is opgebouwd uit 147 draagtassen. Het transparante materiaal benadrukt het licht en de kwetsbaarheid. Daarnaast staat elke draagtas symbool voor een individu met zijn/ haar eigenheid en voor hetgeen we meedragen aan ervaringen, herinneringen en wensen. Maar het is tegelijk ook een gemeenschap. Ze zijn met elkaar verbonden, maar ze blijven individuen.

21 mensen

Aan de buitenkant staan de namen van 21 mensen die op 1 of andere manier betrokken zijn bij de kerkelijke gemeente in Zuidlaren. Binnen hangen door Tineke A. Homan gemaakte foto’s van deze mensen.

Van de hand van Roel J. Nijhof is bovendien een boek verschenen met geschreven portretten van deze mensen, in leeftijd variërend van 8 tot en met 93 jaar. De geportretteerden vertellen over hun levensadem, van waaruit zij dus leven. Het boek is getiteld: 'Wat bezielt ze nog...'. Nijhof: "Heel veel mensen kijken vreemd op als men zegt dat men bij een geloofsgemeenschap wil horen.'

Openingstijden

De installatie is 12 en 13 mei en van 19 tot en met 21 mei van 13.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. Donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) staat een speciale dienst met dominee Robert Jan ten Have geprogrammeerd. Aansluitend (tot 17.00 uur) kan de installatie bezocht worden.