Flinke financiële boost voor KinderTuinBoerderij ’t Bokje in Slochteren

SLOCHTEREN - Behalve een nieuwe school, krijgt Slochteren ook een prachtige kinderboerderij. Zes enthousiaste dorpelingen kregen 150.000 euro subsidie om KinderTuinBoerderij ’t Bokje op poten te zetten.

Dinsdag 17 april ontving de groep een cheque. Nu is er dus werk aan de winkel. Hajo Nieboer uit Slochteren is voorzitter van de werkgroep en is ontzettend blij met de subsidie. “We zijn in 2014 begonnen met deze plannen, waarbij we al snel de gemeente hebben betrokken”, vertelt Nieboer. “Het probleem op dat moment was het vinden van een goede locatie. Nadat het hele idee eigenlijk twee jaar op pauze stond, nam de gemeente contact met ons op. De plek was gevonden!”

Die plek is achter de nieuw te bouwen school, naast de Duurswoldhal in Slochteren.

Omdat de gemeente van meet af aan erg enthousiast was over de plannen kon het initiatief van Nieboer en de andere vijf meedingen naar een subsidie voor bewonersinitiatieven. “Maar dat ging niet zomaar, hoor”, zegt Jan Folkers, penningmeester van het geheel.

Heldere begroting

De club moest de plannen op papier zetten met daarbij een heldere begroting. Daar zijn ze in geslaagd, want van de in totaal 1,1 miljoen euro die de gemeente verdeelt over diverse bewonersinitiatieven gaat dus anderhalve ton dus naar ’t Bokje.

Maar voordat er gebouwd gaat worden, moeten Nieboer en zijn compagnons met de verkregen subsidie de boer op om middels fondsenwerving het bedrag te verhogen naar 228.000 euro. Dat bedrag is minimaal nodig om de plannen tot uitvoer te brengen.

Hoe de KinderTuinBoerderij er precies uit komt te zien, staat nog allerminst vast. “Sowieso liften we mee op de bouw van de school. Het exterieur moet bij elkaar passen. Maar dat het een landelijke uitstraling krijgt en geen blikken bling-bling gevoel, dat staat wel vast”, lacht Nieboer.

Theehuis

De wensen voor de plek zijn divers. Er komt in ieder geval een theehuis. Een plek waar ouders en grootouders fijn kunnen zitten terwijl hun kroost zich vermaakt. En voor vertier zijn er volop ideeën. Mooie speeltoestellen en bijzondere dieren als mini-koeien en micro-varkens die samen met geitjes, kippen scharrelen en grazen in het weitje.

“Het moet ook een educatief karakter hebben met kassen waar groenten en fruit wordt verbouwd, een insectenhotel en een bloemenweide. En heel graag willen we een uitkijkheuvel realiseren waarvan de jeugd kan afdalen met een tokkelbaan. Maar of dat allemaal lukt hangt ook zeker af van de fondsenwerving. Hoe hoger het bedrag, hoe meer we kunnen uitvoeren.”

Het project krijgt een duurzaam en energiezuinig karakter en is ook voor pubers interessant. “Deze leeftijdscategorie is heel welkom om hier te komen chillen maar we willen ze ook laten zien dat er meer is dan dat. Bewustwording en respect voor mens, dier en natuur, voor deze plek.”

Ontmoetingsplek

Al met al is het de bedoeling dat de plek een ontmoetingsplek is voor iedereen. Kinderen kunnen spelen terwijl (groot)ouders rustig kunnen genieten bij het theehuis. “Een plek voor ons dorp”, besluiten Nieboer en Folkers.