Vaste prik: Oranjemarkt in Sappemeer

SAPPEMEER - Het straatbeeld in Sappemeer wordt vrijdag 27 april gedomineerd door de vijfde Oranjemarkt, de natuurlijke opvolger van de Koninginnebraderie (24 edities).

Hoofdingrediënt is de braderie met ruim honderdvijftig kramen in de Noorderstraat. De standhouders staan garant voor een breed assortiment aan marktwaren.

Op de parkeerterreinen van de Jumbo en de Aldi wordt een kinderrommelmarkt gehouden; voor kinderen tot en met 16 jaar. De hekken gaan om 08.00 uur open.

Op de locatie van de reguliere zaterdagmarkt in (net) Hoogezand wordt een vrijmarkt gehouden. Verkopers krijgen een plek toegewezen door de organisatie.

Sings 1997

Verder staan heel veel andere activiteiten op de rol. Hierbij is al vele jaren een belangrijke rol weggelegd voor Draaivermaak. Dit Garmerwolder bedrijf kwam al naar Sappemeer toen de toenmalige winkeliersvereniging De 40 van Sappemeer nog twee markten per jaar organiseerde: een voorjaarsmarkt en een najaarsmarkt.

“Het is zeker veertig jaar geleden dat we voor het eerst op zo’n markt in Sappemeer waren. Met een suikerspin en een draaimolen. Vervolgens ben ik enkele jaren niet geweest om in 1997 terug te keren. Sindsdien ben ik elk jaar op de braderie in Sappemeer te vinden”, zegt Herman Riddering, met Tonny Guikema eigenaar van Draaivermaak.

De Oranjemarkt in Sappemeer staat vast op de agenda. Riddering: “We stonden gisteren (vorige week; red.) op de voorjaarsfair in Appingedam. Daar kwamen mensen uit Sappemeer bij de oliebollenkraam met de vraag of we er op Koningsdag weer bij zijn in Sappemeer. We hebben vaste klanten in Sappemeer!”

Attracties

Draaivermaak komt steevast met meerdere attracties naar Sappemeer. “We zijn dit jaar met een grote oliebollenkraam, een suikerspin, een nostalgische poffertjeskraam en een nostalgische stoomcarrousel - een draaimolen - van de partij”, zegt Riddering. “Dat is twee attracties minder dan normaal. De schoondochter van mijn compagnon staat op het punt van bevallen; ze is rond Koningsdag uitgerekend. En we willen wel alles kunnen bemannen. Vooral ook in de aanloop en na afloop van de braderie. Dan moet hard gewerkt worden. Alle attracties moeten in één dag opgebouwd en afgebroken worden, je moet genoeg handel hebben, we hebben een eigen stroomaggregaat...”

De kermisexploitant zal ‘Sappemeer’ voorlopig nog wel even trouw blijven. “We verhuren ook nostalgische attracties. Inclusief onszelf. Op die manier zijn we in het hele land en vooral ook veel in België actief. We zijn zelfs al twee keer in Kuala Lumpur geweest. Maar Sappemeer blijft voor ons altijd belangrijk. Het is de beste braderie die we hebben. Dat komt door de omvang van de braderie - veel bezoekers - maar ook door de relatie met de organisatie. We kunnen het heel goed met elkaar vinden en weten elkaar over en weer te vinden als dat nodig is.”

Publiekstrekkers

Voorbeelden van andere (waarschijnlijke) publiekstrekkers op de Oranjemarkt zijn de podia met optredens van onder Drommels Dutch, Clown Bink, DJ Pelle en Kira Dekker, de kinderkartbaan, de rodeostier, de springkussens, The Love Police en de pony’s van Manege Nieboer

Uitdaging voor de organiserende Stichting Evenementen Hoogezand-Sappemeer is al deze activiteiten in het heringerichte centrum van Sappemeer onder te brengen. Maar dat gaat zeker lukken, stelt zij, ervaren als ze is.

De Oranjemarkt in Sappemeer duurt van 09.00 tot 17.00 uur. Meer informatie op www.oranjemarkt.com.