Internationale uitwisseling dr. Aletta Jacobs College met Árpád Gimnázium

HOOGEZAND - Een delegatie van tien leerlingen en twee docenten van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand verbleef vorige week in Hongarije.

Ieder van de AJC’ers liep vijf dagen mee met een Hongaarse leerling van het Árpád Gimnázium in Tatabánya. Leerlingen en docenten verbleven in gastgezinnen.

Op het uitwisselingsprogramma stond onder andere een aantal lessen en workshops op de Hongaarse zusterschool. In het reisverslag, dat de deelnemers publiceerden op de schoolsite, viel te lezen dat ze de lessen totaal anders hebben ervaren dan de lessen op het Aletta.

Wat misschien nog wel het meeste opviel is dat op het gymnasium in Hongarije nog gebruik gemaakt wordt van schoolborden en krijt.

Sightseeing, natuur, cultuur en architectuur

Verder was in het programma veel ruimte voor sightseeing, natuur, cultuur en architectuur. Zo werd een dag uitgetrokken voor een bezoek aan de hoofdstad Boedapest, waar onder andere het parlementsgebouw werd bezocht. Ook brachten de Nederlandse en Hongaarse leerlingen een bezoek aan Esztergom, een stad slechts door de Donau gescheiden van Slowakije. In de prachtig gelegen plaats Visegrád werd gerodeld.

Presentatie

Een verplicht onderdeel voor de uitwisselingsstudenten was een presentatie over het Aletta Jacobs College, de provincie Groningen en Nederland aan diverse klassen van het Árpád Gimnázium. Dit om de Hongaarse leerlingen te enthousiasmeren voor toekomstige uitwisselingen.

In oktober komt er een delegatie Hongaarse leerlingen naar Hoogezand. De Hongaren zullen hier in gastgezinnen verblijven.