Oetra Gopal voelt sterke verbinding met Aletta Jacobs | Op weg naar 150 jaar Aletta

HOOGEZAND - ‘Op weg naar 150 jaar Aletta’. De HS-krant zal onder deze noemer toewerken naar de viering van het 150-jarig bestaan van het dr. Aletta Jacobs College (en zijn rechtsvoorgangers).

Door Jolanda Klunder

In gesprek met Oetra Gopal, voormalig wethouder Hoogezand-Sappemeer en nu wethouder voor Groen Links in de gemeente Tynaarlo. Ze heeft zich al ingeschreven voor de reünie die in het kader van het 150-jarig bestaan van het Aletta wordt georganiseerd. Oetra Gopal haalde in 1980 haar diploma op de SBHS. Ze kijkt uit naar de reünie op zaterdag 13 oktober, die wordt georganiseerd voor oud-leerlingen en oud-medewerkers van het Aletta en de rechtsvoorgangers van de school.

Huishoudschool

Oetra Gopal kwam in 1976 vanuit Suriname naar Nederland en werd geplaatst in de zesde klas (nu groep 8) van de Nico Bulderschool. Het was behoorlijk wennen in Hoogezand en ook aan het schoolsysteem. Ze vertelt dat ze aan het eind van de lagere school het advies kreeg om door te stromen naar de huishoudschool. “Achteraf jammer dat ik naar de huishoudschool ben gegaan. Liever had ik gezien dat ze me klas 6 over hadden laten doen, zodat ik de kloof tussen het onderwijs in Suriname en Nederland beter had kunnen overbruggen. Het is nu beter geregeld: het Aletta is nu een brede scholengemeenschap met alle soorten van onderwijs onder één dak en leerlingen kunnen nu gemakkelijk op- of afstromen.” Ze zegt het enorm naar de zin te hebben gehad op de SBHS. “Er was een goede sfeer op school, je werd er gezien. Er heerste een gevoel van gelijkwaardigheid en ik heb me er nooit een buitenstaander gevoeld. Dit ook mede dankzij twee geweldige klasgenoten en vriendinnen Annet Wesseling en Coba Buist.” Ze hoopt deze twee en vele andere klasgenoten zaterdag 13 oktober te ontmoeten. Ze kijkt er ook naar uit om oud-docenten Lesterhuis (sk), Lalabahadoersing (en), Van der Laan (ne), en vele anderen weer te zien en te spreken tijdens de reünie.

Leven lang leren

Na het behalen van haar diploma huishoudschool ging ze – na eerst een jaar schakelklas – de in service-opleiding volgen tot ziekenverzorgende. Leren en werken tegelijk. “Dit ben ik overigens blijven doen: ik heb vanaf mijn 17de jaar altijd werk en studie gecombineerd. Behaalde diploma’s MBO-SJD, HBO-Inrichtingswerk, deed een Supervisieopleiding en volgde de Post HBO-opleiding Bedrijfskunde. Ik geloof in: je leven lang leren, je blijven ontwikkelen.” “Ik heb altijd mensen om me heen gehad, die iets in me zagen en me stimuleerden. Ook nu nog. Het feit dat iemand je ziet is al een stimulans op zich. Dit heb ik al mogen ervaren als tiener op de SBHS.”

Wethouder

In haar hoedanigheid als wethouder werd Oetra Gopal de afgelopen acht jaar regelmatig uitgenodigd op het dr. Aletta Jacobs College. Ze nam waar dat er ook nu nog steeds oog is voor de individuele leerling en dat talent wordt gestimuleerd. “Ik werd vaak uitgenodigd voor projectpresentaties, ambitiemiddagen, theatervoorstellingen, exposities en populairwetenschappelijke lezingen. Ik was er om de twee jaar in het kader van de uitreiking van de gemeentelijke Aletta Jacobs Prijs en mocht samen met leerlingen van het praktijkonderwijs een expositie van hun eigen kunst openen.” Ze heeft enorm veel respect voor de leerlingen en het personeel van deze deelschool aan de Van Heemskerckstraat. Ze vindt het meer dan terecht dat het praktijkonderwijs vorig jaar ‘De Gouden Handen Award’ van de Odd Fellows ontving. “Ik hoop dat ook veel van de pro-leerlingen naar de reünie komen om hun oud-docenten en oud-klasgenoten weer te ontmoeten.”

Sterke verbinding

“Ik voel een sterke verbinding met Aletta Jacobs en die zal ook altijd blijven”, zegt Oetra. “Deze vrouw uit Hoogezand-Sappemeer heeft zoveel voor de verbetering van de positie van de vrouw gedaan, daar moeten we bij stil blijven staan en trots op zijn." Ze zegt dat ook de band met de school – het dr. Aletta Jacobs College – zal blijven bestaan. “Ik zal er regelmatig terugkeren voor presentaties, exposities en lezingen. Op dit moment krijg ik zelfs conversatieles Engels van docente Irene Maathuis. Ik zei al eerder dat ik geloof in een leven lang leren, je blijven ontwikkelen!”